THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
He, Rome, Italy 
Wednesday 03 Jul 2013
 
The latest visitor to the MAXXI... 
 
Images: Alberto Sinigaglia 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Colourful installation from bam! hovers above the grounds of Zaha Hadid's MAXXI 

bam! - Bottega di architettura metropolitana, have recently completed an cheerful installation at the MAXXI in Rome, Italy. 'He' is a complex architectural garden made of a lawn, a big platform and a light volume suspended in front of the concrete walls of MAXXI’s galleries. The protagonist of the scene is the large suspended volume, which through its size, colour, the recreational use of water and its shadow establishes an interaction with the museum outdoor spaces, receiving its resting places.

The transparency and the apparent weightlessness of the installation generates a dialogue and a stimulating contrast with the imposing masses of the museum and its sinuous geometries. The large volume follows the wind movement, emphasising the lightness of the materials that compose it. The colour and transparency of the material, in contrast to the mineral character of the museum, give dazzling colour reflections that vary with the incidence of light onto the volume façades, allowing 'He' to change its appearance during the day.

As evening falls, 'He' becomes a big suspended lantern, a landmark that enlightens MAXXI and its piazza. The realisation of 'He' is the result of an experimental process and a multidisciplinary approach aimed at resolving both the engineering challenge of suspending the volume upon the square, and the manufacturing of the installation, involving skills, techniques and details typical of rigging, climbing and nautical science. The need to minimise the structures found an answer in a superior ring realised entirely in stretch steel cables, which allows the suspension of the volume.

The textile volume was designed with a material commonly used in agriculture, hand-crafted with nautical details. The design of the square is also ruled by the yellow colour, by the out-of-scale logic and the use of materials out of their context. The garden below the textile volume is organized with a wooden platform and a lawn which defines a bank used as an informal seat.

The seating system is designed with an ergonomics approach, enhancing the comfort during the layover. On the platform various large seats are shaped with large backrests ensuring both the comfort of the layover and a playful use. Along the perimeter of the volume a timed system produces a light rain that drops on the platform underneath, defining the space and refreshing the visitors. In the evening the platform becomes a YAP event stage, recreating a new centrality in the museum square.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
bam studio
www.bamstudio.it
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site