WAD 2014

THURSDAY 24 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Summer House [V at K], Koksijde, Belgium 
Friday 28 Jun 2013
 
Fishing for openness 
 
Images: Siska Vandecasteele 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

A holiday home designed to facilitate moments of relaxation with the family 

A newly designed summer family home by Buro II & Archi + I has recently been completed in Koksijde, Belgium. The design is a contemporary interpretation of the characteristic fishermen’s cottages in the coastal surroundings. The site is located in a characteristic coastal neighbourhood in the dunes which is surrounded by a community of detached houses.

There are still a few typical fishermen’s cottages from the beginning of the last century left which set the historical scene for the area. The architects used the function of the home as the catalyst for the design. As a result the ground floor is conceived as open plan and contains the entrance, garage, bathroom and a polyvalent space. This area also functions as storage space and sleeping and accommodation space for visiting children or grandchildren.

Sliding windows that reach as high as the ceiling and venetian blind shutters which can be opened allow for optimal enjoyment of the garden when indoors. The first floor commands stunning views and a covered patio completes the holiday feel. This floor contains the following living functions: an open living space at roof height with an adjacent patio, a kitchen, bedroom and bathroom. The duality in its use is revealed through the selection of materials which refer to the typology of the fishermen’s cottages with whitewashed stonework, a black tarred base and a sloping, red-tiled roof.

All around the base on the ground floor there are semi-transparent venetian blind shutters that can open, while the first floor is constructed using white architectural concrete (formed from sandblasted pine planks) and has a sloping red-tiled roof. When the house is not in use, the shutters are closed and the house forms a clearly delineated volume. On the street side the plot is secluded by deciduous hedges so that only the white upper floor is visible from the public domain.

Jessica Tang
Editorial

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
BURO II & ARCHI+I
www.b2ai.com

More projects by this architect

Clubhuis VVW Blankenberge

't Walletje

Venning

Goedkope Woning Offices

Kleuterschool

More Projects

 
ECOWAN