WAN Awards

THURSDAY 18 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Diogene

Wednesday 26 Jun 2013
 

An experiment in modest living

 
Image: Julien Lanoo. © Vitra 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Editorial

Renzo Piano Building Workshop completes cabin inspired by Diogenes of Sinope 

An experimental cabin designed by Renzo Piano has been erected at the Vitra Campus opposite the VitraHaus (Herzog & de Meuron) in Weil am Rhein. The ‘Diogene’ project is an ongoing scheme initiated by Piano around ten years ago when he began brainstorming ideas for a very minimalist volume, modest in size and without a specific client in mind, inspired by Greek philosopher Diogene of Sinope.

After working through a number of prototypes in Genoa including plywood, concrete and wooden versions, Piano composed a saddle-roofed home which he presented in Italian magazine Abitare.

The magazine was picked up by Chairman of furniture company Vitra, Rolf Fehlbaum who felt and instant connection to Piano’s scheme ‘as Vitra does not regard itself as a manufacturer of individual design objects, but defines furniture as an essential part of the human environment’.

After a meeting with the architect in 2010, Fehlbaum provided backing for the project and an updated Diogene form now stands proudly on the lawns in front of the VitraHaus. Visitors are encouraged to interact with the cabin as it is an ongoing experiment into the minimalist home.

Piano’s main inspiration for the project was Diogene of Sinope, a Greek philosopher who shed his worldly possessions and led a life of poverty to express his views on the corruption of society and the importance of virtue. The current form of the Diogene project is a 2.5m by 3m cedar wood structure with integrated spaces for eating, sleeping and working.

A foldable sofa bed is coupled with two rows of 6 thin pillows which can be easily stored during the day. A small wooden table on the opposite side of the cabin is divided into 3 modules for flexible use and a composting toilet provides a sustainable alternative if the cabin is relocated to an area without sufficient water supply.    

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Renzo Piano Building Workshop
www.rpbw.com

More projects by this architect

Harvard Art Museums

Kimbell Art Museum

Botin Centre

MUSE - Museo delle Scienze

Visitors Center at the Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Harvard Art Museums Expansion

The Mortimer B. Zuckerman Mind Brain Behavior Institute

The View From The Shard

Academy Museum of Motion Pictures

Icon Project, Tjuvholmen development

The Shard of Glass

The Shard

The Shard

Academy of Motion Picture Arts and Sciences Movie Museum

Landmark Tower

Chapel of Notre Dame du Haut Expansion

Isabella Stewart Gardner Museum

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

The Shard

Whitney Museum

The Shard

Resnick Pavilion, LACMA

The Kimbell Art Museum

Whitney Museum

Central Saint Giles

Valetta City Gate

Isabella Stewart Gardner Museum extension

The Shard

Central Saint Giles

Art Institute of Chicago Modern Wing

The Modern Wing, Art Institute of Chicago

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Addition to the Kimbell Art Museum

Lynda and Stewart Resnick Exhibition Pavilion

California Academy of Sciences, Golden Gate Park

The Parco della Musica

EUR Towers

Whitney Museum of American Art

L &G and Mitsubishi Estate Company Building

Pacific Dawn

London Bridge Tower

Los Angeles County Museum of Art

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site