THONET

FRIDAY 24 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
ABC Dbayeh Department Store, Beirut, Lebanon 
Tuesday 18 Jun 2013
 
Brightening up Beirut 
 
Images: Joe Kesrouani 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

nARCHITECTS completes ABC Dbayeh Department Store with integrated artwork 

Writing about the Beirut scene for the New York Times, Maura Egan described the Lebanese capital as being a blend of cultures with a touch of Parisian glamour, a dash of Berlin, and a bit of Miami; a recipe for a happening place that few can resist, which perhaps explains why this city has a vibrant gallery scene, lots of five star hotels and trendy eateries, and world class shopping.  The latest of the latter is a new department store for ACB Dbayeh that is at once a luminous icon and street art.

The project was an addition to and expansion of an existing 200,000 sq ft building with New York practice nARCHITECTS responsible for the exteriors and massing of the addition/expansion. The project doubles the store’s retail space, providing 450,000 sq ft of space in four aluminum and concrete volumes that are shifted horizontally and vertically in response to site and zoning constraints, resulting in a variety of exciting interior spaces.  

For the building’s exterior, the architects drew inspiration from the haute couture sold within and from ABC’s logo that was transformed into a dress-like pattern that wraps the volumes.  Each facade has a different character. The westernmost volume, which is first encountered by passersby driving along one of Beirut’s most traveled highways, has a silvery facade, an LED backlit laser cut aluminum screen that is a luminous icon at night and also reduces solar heat gain. 

A range of features in buildings have been designed to relate to the scale of the visitor, as, for example, the 217ft long structure-free glazed display along the Dbayeh Highway that provides a unique new space for dramatic art installations. On top of the building are rooftop restaurants where diners can enjoy a backstage view of a performance from behind a perforated screen or take in the views of the Mediterranean Sea. 

The goal of the project, says architect and Principal Eric Bunge was "to create a dramatic and yet cohesive ensemble, which visitors and passersby can experience differently depending on the time of day or night.  We aimed to create a moment of simplicity along the increasingly animated Dbayeh highway.  We wanted the building to stand out in a sea of noise with a moment of silence.”

Sharon McHugh
US Correspondent

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
nARCHITECTS
www.narchitects.com

More projects by this architect

nARCHITECTS

'Connect the Parks' Master Plan

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site