WAN Awards

SATURDAY 20 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Swallow's Nest, Taichung, Taiwan

Monday 17 Jun 2013
 

Branching out...

 
Images: VINCENT CALLEBAUT ARCHITECTURES - WWW.VINCENT.CALLEBAUT.ORG 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

'Swallow's Nest' competition entry for Taichung City Cultural Center in Taiwan released by Vincent Callebaut Architectures 


Vincent Callebaut Architectures has shared their competition entry for the Taichung City Cultural Center/Public Library and Fine Arts Museum. The twisting, sculptural form encompasses 62,720 sq m and is a bold submission for a competition run by the Taichung City Government.

Entitled ‘Swallow’s Nest’, the concept design is based on the Mobius ring and creates an ‘endless patio’ for the display and enjoyment of public art. Of the twirling form the team explains: “The project develops itself under the shape of a three-dimensional Mobius ring that extrudes its triangular section around an elliptic path.

“This organic building is thus created by the simple repetition of a standardised section that turns eighty times clockwise by 4.5 degrees to make a full revolution of 360 degrees around a huge central patio.”

The immense form is captured in a number of glossy renderings released by Vincent Callebaut Architectures which show a number of enclosed glass volumes with leafy foliage and pure white furnishings, bathed in bright sunlight that cascades in from the great expanses of glass that line the walls.

As with all projects from this dynamic studio, sustainability plays a key role in the design. Their explanation reads: “Eco-designed from bioclimatic rules, renewable energies and state-of-the-art technologies of Information and Communication, the new cultural center of Taichung city aims at being a pioneer project symbolising the symbiosis of the Nature and Human engineering sciences.

“Each architectural, structural and technical component is thought to provide a maximum of spatial and functional flexibility aiming at the construction of a building with zero carbon emission.”

This glass-rich form boasts three large vaults through which visitors can pass, enjoying the plethora of artwork on display. Visual perspectives are afforded towards the neighbouring Gateway Park and the outside greenery is brought in by the integration of flora into the interior volume, referred to by the architects as ‘a huge aquatic and floral garden’. Below ground visitors will find a convention centre and education workshops alongside the cultural centre archives.

The competition for the Taichung City Cultural Center in Taiwan was published by WAN's Business Information Service in February 2013.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Vincent Callebaut Architectures
www.vincent.callebaut.org

More projects by this architect

The Gate Residence

Flavours Orchard

Agora Garden

Asian Cairns

Dragonfly

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site