THONET

SUNDAY 26 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Næstved Arena, Ved Stadion, Næstved, Denmark 
Thursday 06 Jun 2013
 
CEBRA wins Næstved Arena 
 
Images: CEBRA 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

4,000-capacity stadium competition outside Copenhagen won by CEBRA Architects 

Danish architects CEBRA have won the competition to design Næstved Arena, a new multipurpose venue for sports, music and culture events in eastern Denmark. The 10,000 sq m arena opens new possibilities for attracting national and international events to the region. The project is scheduled for completion by the end of 2014 and has a capacity of 2,500-4,000 spectators, depending on the type of event.

The new arena’s site is located in a green urban pocket surrounded by a football stadium and sports hall on one side and a residential area on the other. This location has had a major impact on the architects’ design of the winning proposal: the compact building volume is placed in continuation of the existing stadium in order pull the structure away from the adjoining housings. This initial decision makes it possible to transform the open space towards the residential area into a green urban park with a street basketball court, playground and recreational areas.

The arena’s basic and stringent volume is softened by a façade of undulating protrusions of varying heights, which are adjusted to the corresponding internal functions, as well as plant containers, which are incorporated into the façade’s perforated aluminium panels. Thus, the building’s quite massive appearance is reduced and the building forms a gradual transition to the park.

The primary focus of Næstved Arena’s design is to combine atmosphere and sense of community spirit with effective functionality and logistics in order to create a new cultural meeting place. The initial experience is based on the staging of the arrival situation - the square in front, the façade and the entrance area of the building, which together with the adjacent the park invite to meet and gather ahead of events. From there, the building volume’s rounded geometries lead towards the entrance and into the heart of the arena.

Once inside, the spectators arrive at the foyer level, from where they enter the central arena space, which is lowered so the floor is below ground level. The arena’s bowl-like shape and the surrounding stands’ sloping planes bring the building’s scale into play - they contribute to creating the intense and heaving atmosphere during sports events and concerts, where you feel small as an individual and large as a community at one and the same time.

The project contains a proposal for how the arena’s ceiling can be integrated as an active contributor to the overall experience by designing it as a giant LED screen. This media façade would add a unique dimension to the venue with a wide range of applications. During games or concerts the screen can be used as score or information board as well as for light shows. In the everyday use of the arena the ceiling can serve as a low-energy lighting alternative and create areas with varying light intensity or even display the coach’s strategy, tactics and training exercises in a 1:1 scale via tablet or smartphone.

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
Add your name to this project
CEBRA a/s
www.cebra.info

More projects by this architect

StreetDome

Løgstør Sports Hall

Center for Early Childhood Development

The Melting Pot

RebildPorten

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site