THONET

FRIDAY 31 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
University of Texas, Austin, United States 
Wednesday 22 May 2013
 
Material differences 
 
Paul Finkel 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Miró Rivera Architects completes wood-rich Texas Exes Alumni Center in Austin 


Austin-based Miró Rivera Architects (MRA) are the designers of the new Texas Exes Alumni Center at the University of Texas. Originally designed by Charles Moore in 1965 and renovated by Richard Dodge in the 1980s, the Texas Exes addition and renovation expands the alumni center with roughly 3,000 sq ft of new construction and 12,000 sq ft of re-designed interior space. The Alumni Center follows MRA’s first project for the campus, the Texas Cowboys Pavilion, completed in 2004 as an addition to the Alumni Center grounds.

“The new Texas Exes Alumni Center was meant to complement the architectural sensibilities of the existing building with an updated material palette on the interior and a unique design aesthetic that connects to the Darrell K. Royal Texas Memorial Stadium to the east and Shoal Creek to the west” said Miguel Rivera, Principal of Miró Rivera Architects. “As a whole, the intervention was meant to harmonize with Moore’s original design, while updating it with a modern twist.”

Miró Rivera Architects expanded the roofline of the existing alumni center, replacing the former loading dock and large catering kitchen with a new home for alumni functions and a dedicated entryway and lobby at the north end of the building, adjacent to Miró Rivera’s Texas Cowboys Pavilion. The new light-filled, double-height entrance is adorned with cedar and mahogany siding that leads to an open stairway with limestone treads that are native to Texas. The ceiling respects the geometrical design of the original building, but the cedar wood is smooth, giving the overall addition a more refined and modern look.

From the entryway, the interior unfolds to reveal the new Legends Room, which functions as a multi-purpose space that supports various academic and alumni functions, a conference room, restrooms and loading dock. The kitchen, also on the first floor, previously served the entire campus, but was downsized to now only support Alumni events and the existing Ballroom.

The open stairwell leads the visitor to the second level which houses a maple-paneled foyer, additional bathrooms and boardroom which features a large skylight that opens up the space, providing a generous amount of sunlight. The renovation continues with an outdoor deck nestled within the roof, giving alumni a bird’s eye view of Waller Creek, MRA’s Texas Cowboys Pavilion and the Darrell K. Royal-Texas Memorial Stadium.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Miró Rivera Architects
www.mirorivera.com

More projects by this architect

Home of Miguel Rivera

Austin360 Amphitheater at the Circuit of The Americas

Circuit of the Americas

Miro Rivera Architects

Yarauvi

Yarauvi

Trail Restoom

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site