THONET

WEDNESDAY 22 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Montrottier School, Montrottier, France 
Tuesday 21 May 2013
 
The final piece of the jigsaw 
 
Jerome Ricolleau 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Tekne Architects complete wood & granite school as part of medieval village scheme 


The authorities' bold decision to build a new kindergarten and primary school in the heart of Montrottier, France was a result of their desire to give this medieval village a new lease of life and to recentre its development. Key to the success of the venture was the availability of a site which, though steeply sloping (with a 9 m difference in height between the upper and lower boundaries), was the right size and close to the crèche, library and cinema.

Seen from the surrounding undulating landscape, the new building embraces the slope and is integrated into the general silhouette of the hilltop bastion. It adds to the overall morphological unity, and notably the density of the ensemble, while also affirming its contemporary character with a distinctive wooden form in a granite setting.

The separation of the complex into two blocks (one for the kindergarten, the other for the primary school) is in keeping with the topography. And the classrooms are set above the flat, sheltered playgrounds in such a way that the landscape enters into them, so to speak, with spectacular views off into the distance.

The project was enthusiastically backed by the authorities and boasts advanced environmental features, like all of Tekhnê's designs, and does not rely on ostentatious effects.

There is a long, narrow profile that follows a north-north-east / south-south-west axis, with a north-facing slope. The dominant winds are cool and westerly, and there is a favourable orientation in relation to the sun. The utilisation of the outside spaces has been optimised. The complex fits in closely with the nature of the site and its contours. The facades of its 2 rectangular sections, though not exactly parallel, face broadly south-east and north-west. They are unfussy in the way they perform their functions.

In order to raise the kindergarten to the level of the square, a base was constructed on Chemin de Gouttevine. It includes a municipal car park, which also makes a financial contribution to the operation. The primary school is constructed on two levels, with superimposed walkways that allow the passage of air and light in both summer and winter.

The classrooms make use of the incident sunlight, while benefitting from the calm of the surrounding farms and forests, and also avoiding the risk of overheating. In order to give the project the desired visibility, the kindergarten playground and the gable of the multi-purpose space were incorporated into the square.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Tekne Architects
www.tekhne-architectes.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site