World Architecture Day 2014

FRIDAY 18 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Ny Anstalt, Nuuk, Greenland 
Friday 17 May 2013
 
Rehabilitating design properties in Nuuk 
 
Images: schmidt hammer lassen 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Concrete, wood and corten steel are key components in rugged correctional facility 

As part of a Danish design team, schmidt hammer lassen architects has won the competition to design the correctional facility Ny Anstalt in Nuuk, the capital of Greenland. The winning design for the 8,000 sq m facility was submitted by a team including Rambøll as full service contractor, architects Friis & Moltke and landscape architects Møller & Grønborg. Ny Anstalt is the first such facility in Greenland.

The contrast between beauty and roughness is a guiding theme for the project. Openness, light, views, security and flexibility are the leading values behind the design.

“We have designed a project which incorporates the contrast between the rough and the beautiful. Our project matches the unique and beautiful surroundings and supports the focus of the Danish Prison and Probation Service on the balance between punishment and rehabilitation. The whole idea behind the project is to add qualities to the complex that will enhance rehabilitation and diminish physical and psychological violence,” explained Morten Schmidt, Founding Partner at schmidt hammer lassen architects.

The belief that the physical surroundings have an important impact on human behaviour and the will to collaborate has motivated the client to initiate a project of high architectural quality. Moreover, the competition aimed at creating a good working environment for the employees.

The winning proposal consists of five residential units with rooms for 76 inmates, in both a ‘closed’ and an ‘open’ section. The project also includes work and leisure facilities as well as spaces for visitors to the inmates. In addition, there is an administration division and various technical and security installations.

“Architecturally the facility is composed of accurately shaped blocks, which in their positioning follow the natural contours of the rocky landscape. In our appreciation of the lines and character of the landscape, we create a project which in orientation and scale appears subordinate to its surroundings. We make a place with an identity - a small, well-defined area in a magnificent and vast natural setting,” stated Morten Schmidt.

The design of the residential units offers an experience of the changing daylight and the surroundings. The contrasts of nature - snow, ice, rocks, moss, blue sky, sun, night, day, birds and other animals - are brought into the complex by the way the buildings are arranged in relation to each other. Thus, a panoramic window in the common lounge area carries nature into each residential unit, and the inmates have an unrestricted view towards the landscape from the windows in their cells.

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
schmidt hammer lassen architects
www.shl.dk

More projects by this architect

Christchurch New Central Library

Island School

Ningbo New Library

Vendsyssel Theatre and Experience Centre

Shanghai West Bund Biennial Pavilions

Urban Mountain

Green Valley

International Criminal Court

Helsingborg Hospital

Cathedral of Northern Lights

Shrine of the Virgin of 'La Antigua'

Shrine of the Virgin of 'La Antigua'

Cultural Centre and Library

New Cultural Centre and Library

IBC Innovation Factory

Sir Duncan Rice Library, University of Aberdeen

Aalborg University Hospital

Warsaw Office Tower

Campus Aarhus N, VIA University College

City of Westminster College

Halifax Central Library

Brørup Sparekasse

National Centre for Health and Wellbeing at the Australian Catholic University

University of Aberdeen New Library

Kolding Hospital

Counterpoint

International Criminal Court, ICC

Hörsaalzentrum RWTH

Thor Heyerdahl College

Saltkristallerna

University of Aberdeen New Library

Thor Heyerdahl School of Advanced and Further Education

Hörsaalzentrum Auditorium complex

District Court

Creative Industries Quarter

Urban Mediaspace

Horsens master plan

Holbaek Harbour masterplan

Birkerød Sports and Leisure Centre

Holbaek Harbour masterplan

Straume mixed-use development

Tian Yi Town district

Skyttehusbugten

Amazon Court

The Royal Library

ARoS - Aarhus Kunstmuseum

Performers' House

 
ECOWAN