THONET

FRIDAY 24 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Musholm Bay Holiday Resort, Denmark 
Thursday 09 May 2013
 
A coastal retreat in Musholm 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Winning plan for expansion of Musholm Bay Holiday Resort for people with disabilities 


AART architects, together with URBANlab, Bexcom and Keinicke & Overgaard Architects, have won the competition for the expansion of Musholm Bay Holiday Resort which is located at the beautiful Danish coastline and is acknowledged as the world’s most innovative holiday resort for people with disabilities.

The expansion of Musholm Bay Holiday Resort is divided into two sections in the form of a multi-purpose sports hall and a number of new holiday flats. The sports hall is located at the heart of the resort, while the flats are located in the periphery. In this way, the activities spread in ever-widening circles from the sports hall to the flats by which the expansion provides a dynamic layout for the future resort. In addition, the layout offers panoramic views of the bay and the scenic surroundings from the sports hall and the flats.

"In our winning proposal we strive to raise the bar for socially sustainable architecture by providing all visitors, whether they are disabled or not, the opportunity for active and attractive holiday experiences. Thus, we have infused the architecture with a distinctive sensuousness in our desire to create a fully accessible and engaging environment,” Anders Tyrrestrup, partner in AART architects, explains.

The multi-purpose sports hall includes an activity ramp which provides visitors, whether they are disabled or not, the opportunity to challenge themselves physically. The activity ramp offers a wide range of platforms and activity spots, including a climbing wall for wheelchair users. Based on the sports hall’s many activities, the expansion fortifies Musholm Bay Holiday Resort as a place that breaks with the ordinary and invites people with disabilities to play, participate and create new friendships.

In this way, the expansion not only carries on the resort’s architectural quality and atmosphere. The expansion also raises the bar for socially sustainable architecture by providing all visitors, whether they are disabled or not, the opportunity to enjoy an active and physically challenging holiday. Thus, the expansion sets new standards for how accessible solutions can be implemented into architecture and how architecture can be infused with a distinctive sensuousness in order to create a comfortable and engaging environment.

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
Add your name to this project
AART Architects A/S
www.aart.dk

More projects by this architect

Campus Park Skara

Inspiria Science Centre

The Culture Yard

VUC in Southern Jutland

Home for Life

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site