WAD 2014

TUESDAY 22 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Super Market, Sanya Lake Park, Hong Kong 
Wednesday 08 May 2013
 
To market, to market 
 
Images: NL Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

14/05/13 Keith Fielder RIBA, London
I believe that this project is in Sanya which is on Hainan Island which is South-West of Hong Kong. It is in the typhoon belt. Architects' visuals like to show the users enjoying sunny days in temperate climates but I suspect in reality it would be too hot to be sitting outdoors and the public would rather be inside in the airconditioning especially in the typhoon season which is May to September. I hope those people at the top don't fall off the edge!
Click for more ...
 

Editorial

Stepped pavilion in Sanya Lake Park tops underground supermarket by NL Architects 


Retail is a burgeoning sector in the AEC industry and we regularly get sent inventive shop designs where creative architects and designers have thought outside the box to ignite intrigue in passers-by, drawing them into newly-crafted retail venues. In 2010 we featured Bohlin Cywinski Jackson’s Apple Store in Pudong and more recently Mangera Yvars Architects’ design for Tesco in Nottingham which made it to the shortlist of the 2012 WAN AWARDS Commercial Sector.

One of the most exciting new retail developments we have discovered is NL Architects’ concept for a supermarket at Sanya Lake Park in China. The Amsterdam-based team were approached by Housing Corporation VANKE to design a supermarket for the southernmost city in China as part of a future resort consisting of three 21-storey residential slabs with semi-enclosed gardens.

The team explains: “Supermarkets tend to create big impenetrable surfaces; their planning logic often lends to ‘blind’ facades. Or to facades that are covered in advertisements. Often the expression is rather cheap for this is what the core-business boils down to: to evoke the sensation of competitiveness.”

NL Architects moved away from this oft-used approach by pushing the main supermarket activities underground. This way, shoppers arriving by car could access the store directly and all delivery and logistics could also move underground. This underground activity is designed to extend beneath the three planned high-rise residential towers on a triangular plot.

To draw attention to the retail facility above ground, NL Architects suggest a pavilion of retail and cafes topped with a stepped landscape for the enjoyment of shoppers. The open-air green public space has been inspired by rice paddies and is intended to provide a scenic view for the residents of the planned high-rise buildings nearby as well as welcome relaxation and social space for shoppers.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
NL Architects
www.nlarchitects.nl

More projects by this architect

Bicycle Club

 
ECOWAN