WAD 2014

TUESDAY 29 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
The Biodiversity Nest, Cornwall, United Kingdom 
Thursday 25 Apr 2013
 
Heavenly 'Biodiversity Nest' opens in June 
 
Images: Kilian O'Sullivan 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

Feathery treehouse designed for world-renowned Eden Project in Cornwall, UK 


Blue Forest and Jerry Tate Architects have unveiled new images of ‘The Biodiversity Nest’, a high level walkway and platform, which will form part of the new Rainforest Canopy Walkway at The Eden Project in Cornwall, UK. The project will provide a new high level route and a new education experience at Eden within the Humid Tropics Biome.

The Rainforest Canopy Walkway will be a timber and steel framed decked walkway that will provide a new accessible high-level route around the Biome. The Biodiversity Nest will lie in the middle of the rainforest canopy with two 16m bridges spanning out to it, and a timber enclosure which will provide additional shading to assist with visitor comfort. The Biodiversity Nest will be used as an education space concentrating on biodiversity in the natural rainforest.

Andy Payne, Managing Director of Blue Forest states: "We were presented with a particularly challenging brief from the Eden Project Team to design a tree house structure unlike any other that will complement its unique setting in the Tropical Rainforest Biome... we are confident that the tree house will offer a completely new visitor experience at The Eden Project."

The Biome remains open to the public whilst construction is underway, with the first phase due for launch to the public in June 2013. The Eden Project is currently working to raise funds to deliver the design element of the Biodiversity Nest. The Canopy Walkway will be completed in phases over the next three years and future phases of the project include elements such as a ‘Weather Station’, a ‘Research Station’ and a ‘Waterfall Cave’ which will be completed as funding becomes available.

Jerry Tate commented: “The Biodiversity Nest is an interesting technical challenge as we have to provide a spectacular education space which is comfortable for visitors in the Rainforest environment, with a limited choice of materials that can cope with the aggressive environment. As well as a galvanised steel superstructure we have been experimenting with heat treated softwoods, as a substitute for robust but unsustainable tropical hardwoods, to form the timber enclosure and deck.”

Project team
Lead Design Consultants: Blue Forest
Subconsultant Architects: Jerry Tate Architects
Structural Engineers: Sinclair Knight Merz
Quantity Surveyors: Ward Williams Associates
M&E Engineers: Buro Happold
Contractors: Ease Development Services
Interior Designers: Eden Project Ltd
Landscape Architects: Eden Project Ltd

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Jerry Tate Architects
www.jerrytatearchitects.com

More projects by this architect

Hollin House

Dartmoor Arts Theatrical Space

Dartmoor Art Week Treehouse

 
ECOWAN