WAN Awards

WEDNESDAY 26 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Bekaert NV Office Building, Zwevegem, Belgium 
Friday 19 Apr 2013
 
Zwevegem office completes 
 
Photographs: Klaas Verdru 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

New office building by BURO II & ARCHI+I and SILEGHEM & PARTNERS combines transparency and privacy 

Bekaert (www.bekaert.com) is a world market and technology leader in steel wire transformation and coatings and commissioned BURO II & ARCHI+I with SILEGHEM & PARTNERS to design a new administration building in Zwevegem, near the Bekaert Technology Centre (BTC) site. the building has now been completed. The architects have opted in favour of a campus model for the building, thus prioritising the synergy between the new project and the BTC.

The building’s implantation, the design of the surrounding area as well as the architectural approach are all conceived in function of this synergy. The building is situated across the street pattern, partly positioned in parallel to the buffer pond corresponding with the rhythm of the buildings in the Esser industrial zone, partly connected to the ETC buildings. 

The program consists of two levels with a rooftop level. The building is made up of two office zones that are positioned at an angle. The zone between both volumes is used for the entrance and the lobby with a footbridge. The office zones are on the facade side (in function of the view, air and light). The fixed cores are in the middle zones, i.e., formal and informal meeting spaces, open spaces and internal vertical circulation.

Open spaces and skylights create opportunities for night-time ventilation and also introduce natural light into the middle section of the building. The third level has been designed as a penthouse with a multipurpose room with rooftop terrace. The aim was to strike a balance in the architectural plans between transparency and privacy, while respecting auditory comfort. Separate work units alternate with clusters for small groups and larger landscape offices.

The client appreciates the infrastructure’s flexibility, which has been designed in function of the alternating occupation: the finish has been adjusted accordingly. A thermal building envelope, providing for proper insulation, night-time ventilation and other controllable techniques contribute to a longer lifecycle and limited complexity. 

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
BURO II & ARCHI+I
www.b2ai.com

More projects by this architect

Hospital Knokke-Heist

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site