THONET

MONDAY 20 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Villa L, Netherlands 
Thursday 28 Mar 2013
 
Paradox of uniting diversity 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

'Simple yet surprising' house nestled into the woodlands by RAU & Powerhouse Company 


Powerhouse Company, in close collaboration with RAU, recently completed Villa L. Designed to fulfil the desires and needs of a young family, Villa L is set in the woods of central Netherlands, fully oriented towards the sun and the views on the garden. Villa L is a spatially diverse residence where every floor has its own strong identity, creating a broad spatial spectrum within a unified whole.

A young family with three children asked Powerhouse Company and RAU to design a house that would fulfill their dreams: a paradox of a house that is simple yet surprising, open yet specific, minimal yet luxurious. Powerhouse Company, responsible for the design, resolved these contradictions with a house based on a radical differentiation of spatial experiences on three floors (of which one is subterranean). RAU embedded the sustainable strategy for the villa in the design. Three clear levels, with three very different characters and functionalities as a basis for family life to emerge.

One level is for living, a generously open ground floor. A strip of serving rooms containing storage, toilets and stairs, provides easily access to the luxuriously open living spaces. The kitchen and living room are oriented maximally to the sun and view. In close relation to this living area there are two studies located on the north side next to the entrance.

The collection of rooms on the first floor provides space for sleeping and privacy. Set in a delicate roof garden, all the bedrooms are autonomous volumes crafted in their entirety from dark wood. They work like a village of cabins, providing intimacy and privacy. Every room is like a world of its own with private views over the wooded landscape. The curved basement is for guests, wellness and storage. The excavations allow the pool and the guest rooms to have fully glazed facades and direct access to the garden.

The house incorporates innovative sustainable measures including a hot and cold-water storage and extensive use of hidden PV cells. The basement contains a dedicated area for the high-end energy saving installations. A house designed for the hectic life of an evolving family; fragmented yet united, plural yet whole. The structural engineer Gilbert van der Lee, also responsible for engineering Villa 1, designed the structure, including the soaring ceiling of the living room. The interior furnishings are designed by interior designer Bart Vos.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Powerhouse Company
www.powerhouse-company.com

More projects by this architect

Çanakkale Antenna Tower

Village House

Plusgebouw

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site