WAN Awards

MONDAY 29 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Glass Farm Schijndel, Schijndel, Netherlands

Tuesday 19 Mar 2013
 

Life on the farm

 
MVRDV 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Glass skin of building in Schijndel printed with images of historic local farm structures 


A trip down memory lane is the intention behind inventive practice MVRDV’s latest creation: Glass Farm in Schijndel. Now complete, this design was the firm’s 7th proposal for a large market square in the town of Schijndel, and creates a public building situated between the church, town hall and the main street.

Drawing on traditional Schijndel farmhouse design, MVRDV worked with Frank van der Salm to print photographs taken by the artist of historic farm buildings onto a glass façade which forms the exterior of the 1,600 sq m volume.

The images were printed onto the façade using a fritted procedure and the result is a hybrid of cutting edge product technology and a conventional architectural style, offering a contemporary alternative to the traditional farmhouse aesthetic.

Of the local reactions to their Glass Farm scheme MVRDV explained: “The villagers engaged vividly with the process, resulting in heated debates, polls and polemics in the local press - both by supporters and adversaries of the plan.”

The scale of the Glass Farm is 1.6 times larger than the traditional Schijndel farmhouse but intentionally so, as MVRDV are hoping to inspire nostalgia in the adult visitors to the building. Plans for an equally-scaled table and swing in the external vicinity are also on the cards so that each visiting adult is ‘once again the size of a small child’. This expanded form is also said to symbolise ‘the village’s growth into a town’.

Encompassing restaurants, shops and a wellness centre, the building may take the appearance of a historic farm building but it is actually a commercial and cultural centre for the town. At night the complex is lit from within and becomes a shining beacon for the community with its intriguing façade giving the appearance of the stained glass more regularly found in spiritual architecture.

MVRDV designed the building for RemBrand developers, a combination of Van Den Brand Real Estate and Remmers Construction Group, together with Hooijen Engineers, IOC Ridderkerk for installations, Brakel Atmos for the facade and AGC for the printed glass.

Sian Disson
News Editor

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
MVRDV
www.mvrdv.nl

More projects by this architect

Markthal

Serp & Molot Masterplan

Collection Building, Museum Boijmans Van Beuningen

Emmen Urban Hybrid

Madla-Revheim Masterplan

Book Mountain

Peruri 88

The Cloud

Alphabet Building

China Comic and Animation Museum

Dijon Mustard Laboratory

Balancing Barn

Balancing Barn

Pushed Slab

Rotterdam Market Hall

DnB Nor bank headquarters

Celosia

Almere Vision 2030

Almere Olympiaquarter

Book Mountain

Balancing Barn

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site