WAN Awards

SATURDAY 22 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Lons le Saunier Mediatheque, Lons-le-Saunier, France 
Thursday 14 Mar 2013
 
A site to behold 
 
Photos: Philippe RUAULT 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

20/03/13 . Auerbach, F.A.I.A, CHEVY CHASE, MD
I adore the section included with other photos of the interior. It displays how arbitrary some of the "iconic" structures being designed today do not solve the design in terms of the users. Look at that section: it demonstrates how unrelated to the curved, pierced, facades are to the uses on the interior of the building.
Isn't the architects' chore to design buildings for the USER'S NEEDS ?

NAH THAT'S A STUFFY REQUIREMENT FROM THE "STUFFY" OLD PAST !
HOW ABOUT MAKING THE CLIENT "ICONIC" ! !
Click for more ...
17/03/13 Leal, Luanda
I like specially the way the building holds the light inside, and the way it respects its neighbours. Nonetheless it is a very heavy concrete structure, but is very interesting to see that its colour adds smoothness at the same time.
 

Editorial

Arcing Mediatheque by du Besset Lyon architectes responds effectively to tight site 


This recently-completed Mediatheque by Parisian practice du Besset-Lyon Architectes is a rolling curve of camel-coloured concrete in a caged site. On three sides the Mediatheque - which incorporates a public library and a cinema - is bordered by strong architectural expressions: a historic church; the Hotel de Balay; and the local prison.

In order to overcome the challenges set by this difficult site, the architects proposed a curved structure constructed out of concrete to fall in line with the mineral materials which define the three aforementioned buildings. The team were also keen to shy away from outlandish architectural expressions and instead created a smoothly-lined, simple volume that speaks to the hotel, church and prison.

du Besset-Lyon Architectes details: “It draws its strength and its strangeness owing to the fact that it maintains an active relationship with its neighbours. Thus, the curvature of its southern façade addresses a direct response to the large slope of the slate covered roof of the church; the curve of its plan constitutes a natural connection between the street of Cordeliers, the new central place the back of the church.”

Uncomplicated in its silhouette, the Mediatheque is defined by its hexagonal windows which are arranged in clusters across the facades, drawing natural light into the 3,500 sq m of internal space. From the uppermost of the three above-ground storeys, these angular window panes allow the building’s users to gaze across the town with uninterrupted views. There is also a basement floor which hosts the film screening rooms.

Sian Disson
News Editor

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
du Besset Lyon architectes
www.dubesset-lyon.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site