WAD 2014

THURSDAY 24 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Dolomitenblick, Sesto, Italy 
Monday 04 Mar 2013
 
An eclectic mountain retreat 
 
Images: Hertha Hurnaus (www.hurnaus.com) 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Editorial

Mountain residences completed in Dolomites give ultimate privacy to occupants 


An angular 5-storey residential complex has been completed in the Dolomites mountain range in Italy. Designed by the international architecture practice Plasma Studio, the Dolomitenblick complex covers an area of 1,050 sq m and is split into six separate holiday homes, all with panoramic views out onto the Dolomites through the floor to ceiling windows. The homes have been designed to ensure a high level of privacy to each of the owners, partly through the division of the building into two distinct parts but also through the use of stepped balustrades.

Located on a hillside in the Italian mountain range, the building is situated at the end of a residential area with the complex punctuated by the distinctive ‘cut’ through the building which Plasma Studio say is the 'main defining element of the building'. Mentioning the 'very eclectic and non-coherent appearance' of the building, the architects stated that to blend the building in with the surrounding environment, local wood and materials were used, including larch wood and pre-oxidised copper.

Speaking about the materials used and how they were utilised within the design, Plasma Studio said: “Both the copper and the larch wood are exposed to a natural change of colour by the atmospheric influence of sun, rain and snow. Through the repetition of the colours of old, close-by farmhouses with dark, sunburned larchwood facades this building’s volume blends into its natural surroundings.”

As well as using local materials, the careful configuration of each of the five floors means they follow the natural slope of the hillside. These floors also contain extended living spaces with each house having large sun terraces and its own private garden. The inclusion of the sun terraces and the balconies also serves the dual purpose of minimising overheating during the summer.

Naomi Wilcock
Editorial

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Plasma Studio/ GroundLab
www.plasmastudio.com

More projects by this architect

Eva Castro Iraola, Plasma Studio

 
ECOWAN