WAN Awards

THURSDAY 18 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Rational House, London, United Kingdom

Thursday 28 Feb 2013
 

Flexible and affordable living

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

28/02/13 nazim90, saransk
Golden ratio=1.61. The architecture of the building is divided into 2 equal parts is not assepted.
 

ECO WAN

Editorial

Eco-friendly affordable prototype house designed for UK by Dalziel and Battle 


A modest town centre residence in Hammersmith and Fulham, London has been garnering much media attention for its highly sustainable properties at an affordable cost. Designed by architect Robert Dalziel and engineer Tim Battle with delivery partner Davis Langdon, an AECOM company and AECOM, Rational House was built as a private prototype project by the design team ‘in order to demonstrate the concept and the deliverability’. It was then sold to a personal friend of the architect.

Built using a panelised system the scheme has very little negative effect on the surrounding community during construction and is comparatively swift to assemble. In essence the project looks to provide a solution to housing issues in the United Kingdom where there is high demand for residential structures. Dalziel is co-author of A House in the City which considers the alternatives to high-rise residential buildings due to the large financial and energy costs these projects demand and their effects on various communities.

Rational House has been designed as an alternative to high-rise residential properties in response to the need for housing in the UK, however the design team explains: “We have received a lot of interest from New Zealand and so that is one area that we are currently exploring.” The units are priced at approximately £95 per sq ft for shell only and £145 per sq ft for a fully fitted home.

At the moment a single prototype has been completed in Hammersmith and Fulham; a 3-bedroom, 4-storey property at 150 sq m internally with 36 sq m of external space. It is a very eco-friendly design, with external walls that are made of insulated sandwich panels and therefore have a very high level of thermal mass, natural stack ventilation via the stairwell, two rainwater butts and low water use fittings, 1kW of photovoltaic panels on the roof which also provide shading for the top floor study, and triple glazed windows among other things.

More information can be found here.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
WAN Editorial

More projects by this architect

Holiday Reading

Millharbour Village

Guggenheim Helsinki Design Competition

Case Study: The Safety Letterbox Company

Mackintosh Building, Glasgow School of Art

More Projects

Latest Jobs in London

Project Coordinator

Senior Architect - Workplace

Architect - Historic Environment

Qualified Architect

Head of Programme: Architecture

All jobs in London

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site