THONET

TUESDAY 21 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
New Cultural Centre and Library, Karlshamn, Sweden 
Monday 28 Jan 2013
 
Under one roof 
 
Images: schmidt hammer lassen 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

schmidt hammer lassen architects wins international competition for library 


The New Cultural Centre and Library in Karlshamn, Sweden, is designed to gather the city’s cultural functions under one roof. schmidt hammer lassen architects has just won an international competition to design this 5,000 sq m cultural centre. Karlshamn will get a sculptural and flexible building containing a library, an exhibition area, a cinema, a tourist office and a café. It will be the city’s new meeting place and will embrace diversity.

The building is situated on Östra Piren between the industrial harbour, the local folk high school, the city and the beautiful Swedish skerries. The facade and roof are designed to meet the scale and sight lines of the surroundings hereby creating a distinctive shape.

“Through a poetic interpretation of the surroundings we have created a meeting place, which will be a striking visual focal point that connects the city to the landscape and the water,” stated Ms Trine Berthold, associate partner at schmidt hammer lassen architects. She continued: “The meeting place is defined by a sculptural, folded roof made of wood that gathers activities and visitors in the building under one roof – which is both the motto and the main concept of our design.”

The main access to the Cultural Centre and Library will be from the square at Östra Piren. A large glass facade ensures visual contact between the inside of the building and the surroundings. Visitors will be able to get an overview of the whole cultural centre from the information square and the atrium in the centre of the building. The different functions are carefully situated to create synergy while ensuring open, flexible and accessible spaces that invite visitors to interact, be curious and create.

The facade of the building is clad with robust wooden lamellas to minimize solar gain while allowing visual contact with the inside of the building. During winter, the warm light from the building will appear inviting to visitors. In the summer, a long bench, stretching the length of the facade, will invite passers-by to sit down or engage in activities around the cultural centre.

“The New Culture Centre and Library in Karlshamn is a library of the future, which is accessible, diverse and flexible. It is an example of a reinterpretation of the Nordic architectural tradition with a focus on the human scale, the Nordic light and the use of robust materials,” explained Mr Kim Holst Jensen, partner at schmidt hammer lassen architects.

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
Add your name to this project
schmidt hammer lassen architects
www.shl.dk

More projects by this architect

Christchurch New Central Library

Island School

Ningbo New Library

Vendsyssel Theatre and Experience Centre

Shanghai West Bund Biennial Pavilions

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site