WAD 2014

FRIDAY 1 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Azura, Hong Kong, Hong Kong 
Wednesday 16 Jan 2013
 
Minimal modern elegance 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

DLN redevelops Hong Kong's Castle Road and Seymour Road 

Among high density environment, the exterior envelope of the tower is deliberately distilled into its basic elements of solidity and transparency, which is balanced throughout the entire design. Disciplined use of grey and white tones for window and wall materials result in a minimal expression that defines a timeless modern sophistication. The architecture distinguishes itself by its understated elegance and a peaceful calmness.

Responding to the fan-shape of the site, the 3 apartments are positioned as three individual wings spreading in three different orientations to optimise views and to maximise breathing space in between. Instead of being cluttered together, the three-wing design has allowed more light and air to penetrate into units, which is vital to all urban homes.

The crown of tower is graced with three ‘jewel-like' duplexes with magnificent views of the city and Victoria Harbour. Each duplex has an internal staircase which connects the two living floors to a private roof garden and includes an infinity pool and additional ancillary facilities which support an exceptional lifestyle: the embodiment of 'sky high' living. The Interior spatial quality of each duplex is enhanced by a double-height living space. 

The goal of this project is to contribute to a greener environment and achieve the Hong Kong Beam (HK-BEAM) Platinum status. The use of double-glazed insulated glass with low-e coating with window system has been applied to all living areas primarily for heat reduction and noise protection. A series of exterior shading devices are also designed for all full height windows to further reduce heat gain and glare from the sun, improving human comfort.

Increased permeable surface area promotes natural cross ventilation and eventually brings down energy cost for cooling. The same strategy applies to the public area on each floor. Operable windows are installed at the exterior walls at both lift lobby and corridor to the units for cross ventilation.

The use of pre-cast façade and wall-finish integrated form works as two envelope treatments applied to majority of the exterior wall can minimize on-site handling and potential hazards to the surrounding residential developments. Precision and efficiency can be achieved off site without compromising quality.

Design consideration is made to create a sustainable daily operation for the development after occupation.  A rain water recycling system is to be installed to collect rain water and treat to fit for carpark cleaning and plants irrigation use. Wide range of intelligent systems have been broadly employed throughout the building, such as self-timing lighting system at carpark, load sensing escalator at entrance plaza, etc.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Dennis Lau & Ng Chun Man Architects & Engineers (HK) Ltd
www.dln.com.hk

More projects by this architect

Hysan Place

39 Conduit Road

Latest Jobs in Hong Kong

Project Manager – Architect – Trilingual - Hong Kong

Recruitment Consultant - Construction & Property

ASSISTANT ARCHITECT/ ARCHITECT/ URBAN DESIGN TEAM LEADER

Design Director – HK – Boutique International Practice

Assistant Architect/ Architect/ Urban Design Team Leader

All jobs in Hong Kong

 
Vola
ECOWAN