WAN Awards

THURSDAY 27 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
THR350, Hong Kong, Hong Kong 
Tuesday 15 Jan 2013
 
It's a family affair... 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Aedas adapts existing terrace into 9-storey residential building for two families 

Located at Tai Hang Road, Hong Kong, the site is a steep slope enclosed by lush vegetation facing a narrow road - led to a design that is a living sculpture rising from the landscape. The project is a redevelopment of an existing residential building from a 5-storey terrace house to a 9-storey building for two families. The programme includes seven residential floors, one car park floor at ground level and a shared clubhouse and outdoor pool area on first floor podium level for both families.

The building is situated at a site with level difference of 15m. Perched on a sloping site, a building condition very common in Hong Kong is a private residence for a couple and their son's family. The design makes use of its location to create the main pedestrian entrance and drop-off at the 3rd residential floor, where the guestrooms and play area for common guests are located. This arrangement logically divides the building into two sections to be occupied by two families, enhancing their sense of individuality.

The design also caters for the flexibility in possible future conversion into eight typical apartment units. Since it situates in an urban site, the architectural language is more formal to give a sense of dignity. The facade is regimentally controlled in 1.5m modules with the main stair that connect each household designed in sculptural form, which divides the frontage neatly into three portions. The main stair is lined with curvaceous curved glass in three sections in contrast with the uniform lines of the main facade.

The stark contrast creates a strong architectural statement that is exclusive to this family, where art is an integral part of their lifestyle. The building will be clad in natural anodised aluminum panels with a special light bronze colour finish. Glazing units are double glazed IGU with Low-E coated film and low iron glass to maximise transparency. Where privacy is an issue, the glazing units contained aluminium strips with timber pattern that diffuse light and obscure visibility.

Key Facts

Status
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Aedas Interiors Ltd
www.aedas.com

More projects by this architect

8 Napier Condominium

The Demonstration Zone, Huidong Xunliao Resort Community Development

Empire Tower

Chengdu Megli the Celadon

Qingdao Chengyang Cultural Arts & Sports Center

More Projects

Latest Jobs in Hong Kong

Rail Architects

Senior Interior Designer – Hospitality

F&B Designer Hong Kong

Junior Business Development Officer – Hong Kong

PR Officer - Hong Kong

Associate – Workplace Design – Hong Kong

Business Development Director – Workplace

Consultant – Architecture & Design – Asia Sector Leader

Project Manager – Architect – Trilingual - Hong Kong

Recruitment Consultant - Construction & Property

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site