WAN Awards

FRIDAY 28 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Dunajski Kristali, Ljubljana, Slovenia 
Monday 14 Jan 2013
 
Crystals from Vienna 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

APLAN and ARHITEKA complete residential portion of mixed-use complex in Ljubljana 

This residential project is a part of the business and residential complex 'Dunajski Kristali' and was the subject of a competition at the end of 2006. As was the case for the business part of the project, the investor MABRA engineering entrusted Darko Lecnik with the planning of the whole project, who along with his team APLAN d.o.o. and colleague Rafael Draksler with his team ARHITEKA d.o.o., began drawing up projects for the residential facility.

The residential complex is located behind the business series of buildings with quality views towards the Kamnik Alps to the north, Julian Alps to the west and valley Sava hills to the east. They are located behind the ground floor of the business building and thus protected from emissions and noise from the bypass road.

Parallel cubes are located above the ground floor along the service road, continuing the pattern of the southern bypass buildings' planning scheme, while at the same time defining the further residential expansion to the north. The planning growth principle for the northern side of the city has thereby been transferred to the other side of the bypass, representing continuity and the end of the city.

With regard to traffic, all external surfaces are intended for pedestrians only. Only emergency vehicles have access to the front entrance. Municipal waste is collected in a designated space along the main promenade area by communal workers. Delivery to business premises, bars and stores is implemented underground in the garage areas. The majority of parking places are located on the underground floors. The residential area comprising 104 residential units has 275 parking spaces available.

The buildings are west-east orientated, with glass walls on the south and north sides, enabling views to the north, while the glazed southern facades offer additional heating through active solar power on sunny winter days. In summer, the glass surfaces are protected against the strong sun with electrical movable shutters to prevent overheating. The urban layout also exploits orientation, which is especially important for economical functioning and rational use of energy.

According to the urban conditions for the residential area, it was built as seven housing blocks, all with three floors. The architecture of these buildings is unified but each of the seven sections has different coloured facade, all in warm shades of the same sandstone. The desired effect was achieved using a particular type of sandstone called Santafiora, which is found in a quarry to the north of Rome in Italy, while the marble stone is from Hotavlje, near Ljubljana in Slovenia. Each 'house' is therefore personalised although the architecture is unified.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
APLAN d.o.o.
www.aplan.si

More projects by this architect

Dunajski Kristali

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site