WAN Awards

SUNDAY 21 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

ASFINAG New Office Building, Innsbruck, Austria

Thursday 10 Jan 2013
 

Inside the box...

 
Photos Wett 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

A simple cube designed to respond to the local environment and climate 

peterlorenzateliers won the competition with a futuristic technological concept: an open glass facade with 'intelligent' sunscreens and individualised workplaces.

The entrance to the building and the vertical circulation are located at the west side to enable the spectacular experience of natural beauty while walking up to the offices. The different office spaces are organised in two rows on each floor, leaving room for communication spaces in between.

The ground and third floors of the building are recessed in comparison to the first and second floors, thus taking up a dialogue with the neighbouring villa while also staging a more dramatic entrance to the building.

The interior is characterised by its neutral, reduced and flexibly customisable working spaces. The multilayer facade gives the impression of depth and has flexible elements that allow the users to individually regulate sunlight and privacy at will.

For the new ASFINAG office building, innovative technologies were used in order to minimise its ecological footprint all year long. The energy consumption is calculated at 18KWh/m2, with no need for fossil fuel consumption thanks to geothermal heating and cooling.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
peterlorenzateliers

More projects by this architect

MPreis Söll

Ener[gie]nger

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site