THONET

THURSDAY 2 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Jindu Sustainable Pavilion, Hangzhou, China 
Wednesday 09 Jan 2013
 
A bridge to the future 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Paul Lukez Architecture designs sustainable housing community in Hangzhou 

Hangzhou, 120 miles from Shanghai, has a temperate climate and lush environment. A housing developer wanted a new 'demonstration' building highlighting passive and active sustainable design strategies.

The Pavilion serves a residential community (1,000 units) and guests, and includes recreational facilities (pool, running track, small gym, and restaurant) and exhibition / meeting spaces. Strict site constraints shaped the 5,000-sq-m massing (900 sq m footprint and 28-metre-high envelope).

As a life-sustaining element, water represents physical and spiritual renewal. Water is contained within the pool's vessel-like form and issupported by out-stretched 'arms' (two large concrete piers). The recreational spaces are on the upper floors (pool, gym and restaurant). The lower floors are public and include exhibit space, meeting space.

A 'bridge to the future' linking the entry court and main floor. The running track is suspended from the pool, cutting through major public spaces, while gardens occupy the rooftop.

PV integrated glass in the stairwell glass roof generates energy and provides shade. PV arrays are mounted on the roof, while heliostats improve interior daylighting and PV performance. Micro wind turbines are mounted on the roof. 'Industrial' heat is recaptured from a local plant and heats the pool.

Natural air flow is enhanced through the design of the building's cross-section, reducing AC demand. Daylight and shading is provided through glass and shading devices facing the entry court. Hanging gardens on the west facade provide shade and capture rainwater, while recycled materials include tile and stone.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Paul Lukez Architecture
www.lukez.com

More projects by this architect

Yuhang Courtyard Maze

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site