World Architecture Day 2014

SUNDAY 20 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Siu Sai Wan Complex, Hong Kong, Hong Kong 
Wednesday 09 Jan 2013
 
Opening the green envelope 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Ronald Lu & Partners completes sustainable leisure complex 

Comprising an arena, indoor swimming pools, a library, a table-tennis room, a children's playroom, two combinable multi-purpose activities rooms and a community hall, the Siu Sai Wan Complex aims not just to provide leisure and recreational facilities for residents but a sustainable civic centre with strong connection to the community.

The building takes an open and polymorphic form with the 'green' experience begins in an open entry topped by a glass canopy and delineated by a row of carefully preserved existing trees. The journey continues with the grand steps and escalators that lead people from street level to a 'vertical street' where bridges, stairs and escalators spiral up the floors inside a central atrium for accessing various functions on both sides at different levels.

This 'street' is shielded from rain and bright sunlight in the sub-tropical climate of Hong Kong and forms alofty, naturally lit and ventilated social space within which interactive events happen spontaneously and contribute to a living streetscape within the building.

A 'green envelope' concept is adopted both functionally and aesthetically. Vertical sun-shading screens on east and west facades reduce building heat absorption and glare from severe sunlight while horizontal slats on south and north elevations enfolding the atrium to the public provide shade and serve as a rain-screen to activities inside.

30% of the rooftop is covered by green, delivering good thermal insulation and offering a pleasant outlook. Natural lighting is harnessed through rooftop skylights providing a diffused, natural ambient lighting to the interior. A deep veranda outside the library on street level is designed for providing shade and noise buffer, it also serves as another gathering ground and a shaded streetto channel passers-by into the Complex.

Landscaped areas are irrigated by recycled rain and grey water. Solar vacuum tubes on the roof provide energy-free hot water for the changing room showers. Further economics are achieved by infra-red activated wash basin taps and urinal flushing, service-on-demand escalators, PV bollards for outdoor lighting, occupancy sensors and energy wheels for pre-heat or pre-cool fresh air to reduce the building's carbon footprint.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Ronald Lu & Partners
www.rlphk.com

More projects by this architect

China Resources Building

ZCB Zero Carbon Building

Siu Sai Wan Complex

Tung Chung Swimming Pool

Larvotto

Valais

Chu Hai College Design Competition

Dormitory and Facilities Extension for United Christian College (Kowloon East)

Beijing Normal University - Hong Kong Baptist University, United Christian College

Giverny

Manhattan Hill

Lake Dragon Residential Development

Latest Jobs in Hong Kong

Assistant Architect/ Architect/ Urban Design Team Leader

Senior Rail Architect – Hong Kong – International Projects

Associate Architect - Technical

SENIOR ARCHITECT/ ARCHITECT/ ARCHITECTURAL DESIGNER

Senior Interior Design Manager – Hotel Operator

 
ECOWAN