THONET

SATURDAY 25 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Chengdu Tianfu Cultural and Performance Centre, Chengdu, China 
Tuesday 08 Jan 2013
 
Singing to a different tune... 
 
All images: Studio Fuksas 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

17/01/13 nazim90, saransk
People insects! Giant white cylinders, with no architectural details, like the industrial enterprise of the future
 

Editorial

Studio Fuksas wins competition for Chengdu Tianfu Cultural and Performance Centre 


An international competition to design a 110,000 sq m cultural centre in Chengdu, China has been won by Massimiliano and Doriana Fuksas of Studio Fuksas. The design duo will see construction begin on their concept for Chengdu Tianfu Cultural and Performance Centre in the next couple of months which they say reflects ‘the dynamism and desire to grow of the community of Chengdu’.

Studio Fuksas have devised a cluster of four elliptical volumes which are enveloped in metal spirals, each punctuated with holes through which sunlight can penetrate to illuminate the interior spaces. These metal ribbon-wrapped buildings are united by a series of plazas and open public pathways.

Between the four buildings are: a Performing Arts Centre with an 1,800-seat theatre and 600-seat music hall; a Cultural Centre with 2,600-3,000-seat theatre and exhibition gallery; offices for the Writers and Literary Association; and a residential complex for local artists.

Of their design, Massimiliano and Doriana Fuksas explain: “The design concept is inspired by the ancient symbol of the city of Chengdu (a circle with a sun with rays spiral) and demonstrates the willingness of the Chinese community to look at the future, focusing on art and culture. The project … was conceived as a symphony of architectural volumes, creating the effect of music that you can listen to with your eye.”

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
Add your name to this project
Studio Fuksas

More projects by this architect

Shenzhen Bao’an International Airport - Terminal 3

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site