WAN Awards

FRIDAY 28 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Ta Phin Community House, Lao Cai, Vietnam 
Monday 07 Jan 2013
 
Green dream for Red Dao people 
 
Copyright by 1+1>2 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 3

Add comments | More comments

19/02/13 haveagoodtime, Nottingham
I like the building, but agree with Hedge Hogg regarding fire concerns. In particular, istalling PV panels on top of the thached roof is perhaps impractical because in summer solar panels release a lot of heat underneath them, which will increase the risk of combustibility.
09/01/13 Hedge Hogg, Singapore
These structures are normally seen in the tropical areas. But my great concern on these structures is the combustibility, materials used are easily get-burn, especially these unpredictable weather situation currently going.
08/01/13 Keith Fielder RIBA, London
What a beauty! Building in harmony with nature. A few years ago my wife and I greatly enjoyed a short holiday in Sa Pa in the mountains of North Vietnam. The village Ta Phin is not far from Sa Pa. The area is characterized by rice paddy terraces and ecological parks, such wonderful scenery and suitable for a hiking holiday. Lao Cai is the border town with China which is at a much lower level and is unattractive. When I searched the location on Google maps I found that there is already another community house that serves the Red Dao. It is designed by the same architects and is also beautiful.
The web page is www.reddreamproject.com Take a look and be amazed!
Click for more ...
 

Award Entry

A new beginning for the people of Ta Phin 

At the project’s site - Suoi Re village (Cu Yen commune, Hoa Binh province), all year round most villagers have to travel to town to earn their living. The struggle for a better life makes them exhausted. They don’t have any time to care about their own education or their cultural and spiritual enrichment, as well as that of their children. In the villages, the spaces for communal activities, kindergartens, health care stations, post offices and libraries seem to be luxuries.

This multi-functional community house was created in this context. It leans on mountains, avoids storms and flash floods and faces towards the valley. The overall spatial structure is organised in a chain. The front space is the open courtyard, which hosts the outdoor activities. The main living space lies in the middle part, consisting of two floors. Upstairs is a kindergarten combining with a library, meeting areas etc., their functions interlocking flexibly.

A wide veranda with lawns act as a green cushion with high visibility. The ground floor is designed to fit the concave slopes. It can avoid the north-eastern monsoon (which is very cold in the winter) and collects the south-eastern sunlight, making the building warm in winter and cool in summer.

The structural idea is simple and economical, utilising the availability of local materials and following the principle 'unity in diversity contrast'. The ground floor is made of rugged-stone walls, bamboo doors and fine-bamboo ceilings that offer a feeling of warmth and balance. Upstairs comprises smooth rammed-earth walls with heavy stones beneath, bamboo frames and a palm leaf roof.

Solar cells, filtered rainwater collection tanks, power-saving LED lighting and  five-compartment septic tanks are factored into the design. They are the test solutions of green architecture, creating an energy-efficient and friendly environment.

Taking the design in this direction is intended to serve as an example, in the hope others will experience and replicate the model for the rural midland area.

Key Facts

Status Completed
Value 15000(m€)
Were you involved in this scheme?
1+1>2 International Architecture JSC.
www.facebook.com/arch1and1
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site