WAD 2014

TUESDAY 22 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Slip House, Brixton, London, United Kingdom 
Thursday 03 Jan 2013
 
Brixton box house built on brownfield development 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

'Slipped' boxes create flexible urban living in London 


Occupying one of four plots forming a gap in a typical Brixton terrace, Slip House constitutes a new prototype for adaptable terraced housing. Three simple ‘slipped' orthogonal box forms break up the bulk of the building and give it its striking sculptural quality. 

The top floor is clad in milky, translucent glass planks, which continue past the roof deck to create a high level ‘sky garden'. Designed to the sepcification 'Code for Sustainable Homes Level 5', it features ‘energy piles' utilising a solar assisted ground source heat-pump creating a thermal store beneath the building. Other features include a wildflower roof, rain water harvesting, reduced water consumption, mechanical ventilation with heat recovery and high levels of insulation to make a very energy efficient house.

A prototype brownfield development offering dense, flexible, urban living - the house is a vehicle for in-house research into sustainable design, integrating the often conflicting aesthetic requirements of architecture and alternative low-energy systems. This model is in the process of being developed for multiple developments and as affordable housing.

This flexible type of home can allow for the artisan or home-worker to sub-let or downsize. This can enliven local communities and produce ‘homes' which create opportunities rather than be dormitories or financial assets. Slip House is flexible and can be used as a single home, studio workspace and apartment, or two apartments.

The house takes the idea of three slipped boxes: the boxes are carefully placed to maximise light and outlook from inside while not intruding on the neighbours' outlook. The shifting planes also break up the bulk of the building and give it its sculptural quality.

Key Facts

Status Completed
Value Undisclosed(m€)
Carl Turner Architects
www.ct-architects.co.uk
 
ECOWAN