WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Jigsaw Ranch, Colorado, United States

Wednesday 02 Jan 2013
 

Piecing it all together...

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Mountain-side home composed of 'village' of geometric forms 

Stepping down a hillside near 11,212 ft Aspen Mountain, and surrounded by Aspen trees, Jigsaw Ranch has a clever way of disguising its scale. Its variety of roofline contours and window shapes and sizes makes it resemble a closely huddled assortment of buildings. The owner's ultimate goal was to create an intimate experience in a grand structure befitting the Rocky Mountain surroundings, "We wanted to create a space where anyone who came here would feel like king or queen of the castle". Composed of varying geometric forms, the carefully designed home looks at first like a village of structures built together over time. The owner wished for a contemporary mountain home that looked like a collection of buildings rather than a large house.

The united forms arranged the home's principal living spaces along a central, arched, 'spine' that soars 22 ft high and is supported by trusses. Clerestory windows flank the spine and are punctuated by dormers that further enhance the village-like look while allowing sunlight to filter in. Warm-toned, richly textured natural surfaces were selected including cherry floors, sandstone, and local amber.

The varied forms and vast spaces of the village-inspired house called for a variety of ambient and task-oriented lighting that would highlight the architecture and make the experience of the house interesting and effective both day and night. In the kitchen, double flues rising from the hood provide ample ventilation while emphasizing the structural beam that runs the length of the main living space's vaulted ceiling. A domed brick ceiling and sandstone floor help maintain constant cool temperatures in the wine cellar. Guest suites include a lavish material palette and each has unique views of the surrounding valley. 

Key Facts

Status
Value Undisclosed(m€)
Were you involved in this scheme?
Charles Cunniffe Architects
www.cunniffe.com

More projects by this architect

Willoughby Way

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site