WAD 2014

THURSDAY 21 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Couin de Vacque, St Martins, Guernsey, United Kingdom 
Monday 31 Dec 2012
 
Sustainable low energy Guernsey home 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

House 'mediates between water, earth and sky' in natural setting 

Replacing a dilapidated 1950's two-storey villa, Couin de Vacque is the reinterpretation of the local vernacular longhouse, providing a sustainable low energy and low maintenance 5-bedroom family home, which nestles into its sloping site at the top of the escarpment on the south coast cliffs. The home runs along the south boundary which enables it to open out to the view to the north-east. A large expanse of structurally glazed doors connect the living spaces to a large courtyard and infinity pool; capturing the evening sun from the west. The courtyard also connects to a detached study block which forms a screen and gate-house to the wind swept site.

Five bedrooms and ensuites are located on the first floor. The design and orientation of the building maximises views of the stunning landscape from all principle rooms. The palette of top lit spaces, concrete floors, recycled local granite, hand crafted zinc, slate, glass and a green roof, enables the property to blend within its setting, be low maintenance and mediate between water, earth and sky.

The site is highly sensitive, located adjacent to a National Trust field, popular with local walkers. This resulted in a protracted period of pre-planning consultation with interested parties and the planning department. Although much criticised at the time, the finished building has won plaudits from many of its initial critics. It is a building, which sits peacefully; beautifully sculptured from local materials by local craftsman and is far less prominent than its predecessor. 

Key Facts

Status Completed
Value Undisclosed(m€)
Moo Limited
www.moo.gg

More projects by this architect

Le Portelet

 
Vola
ECOWAN