WAD 2014

THURSDAY 21 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
House of a backstage, Tokushima-City, Japan 
Monday 31 Dec 2012
 
Playful theatrical compartments for family living 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Architects contrast warm materials with the cool to create divided areas 

The site is one of five compartmental areas with dramatic views of Bizan Mountain towards the southeast of Tokushima city. The house is named ‘Backstage’ due to the stage and performance-like feeling of the living room – enclosed in cedar with a warm and organic style. In contrast, the majority of the house is set ‘backstage’ this area enclosed with corrugated panels with a cool and inorganic style.

In order to give the client privacy both inside and outside the space, the architects designed “the big wall” which was used for the exterior wall and fence. This reduced any unappealing views of the neighbouring houses and multi-storey buildings.

The wall of the inside of the living room is made of Japanese cedar board, while the outside is corrugated panels. The compartments of the house encourage a division between work and play: the architects created the backstage or play area to include the entrance, garden and bedroom areas to contrast with the communal living room at the front.

Key Facts

Status Completed
Value Undisclosed(m€)
y+M design office Co.Ltd.
ymdo.net

More projects by this architect

Beret House

Sumikiri-House

Stairs-House

 
Vola
ECOWAN