WAD 2014

FRIDAY 19 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Boucher House, London, United Kingdom 
Friday 28 Dec 2012
 
Interlocking boxes extend Victorian townhouse 
 
Paul Archer 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Architects play with light and dimensions in new extension 

Boucher House is a well-proportioned Victorian house, set on a generous plot in Putney. Due to the site's width compared to most townhouses, the architects were able to get both the kitchen and the dining space to have a direct relationship with the garden.

The new building is of two interlocking boxes, one that houses the dining space, the other the kitchen. One box is higher, and the other pushes out further into the garden. Each box has three large sliding doors and the two end doors overlap in the centre of the elevation. This creates an unusual arrangement that allows all six panels to stack in front of each other in the centre of the space. Equally because the site had width, the architects wanted "to avoid the big dumb box strategy" and break the new work down.

As the house is a good distance from the neighbours, a strip of glass has been run up the walls and across the roof, giving a very clear distinction of new and old yet attracting lots of light. The scheme was originally designed to have a basement below the new extension - and has been designed so that you could potentially add this in the future. The design challenge was thus to make the composition work either way round.

Key Facts

Status completed
Value 450000(m€)
Paul Archer Design
www.paularcherdesign.co.uk

More projects by this architect

St. Gabriel's

Green Orchard

Latest Jobs in London

Qualified Architects.

Senior Interior Designer

Senior Project Architect - Studio Manager

Marketing and Submissions Coordinator

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site