WAD 2014

TUESDAY 29 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Clifftop House, Maui, Hawaii, United States 
Friday 21 Dec 2012
 
Oceanview roofhouse 
 
dekleva gregoric arhitekti 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Several 'houses' under one roof – folded deck integrates the house with landscape 

For European architects Dekleva Gregoric  the location in Maui Hawaii was an unusually remote and dramatically natural site for a project. Windsurf sail designer Robert Stroj, leading the design research studio of Neil Pryde, wrote a brief for a home for a family of three and referenced Frank Lloyd Wright's oceanfront residence Walker in California. Key features for the home design included: to have as many spaces open towards the ocean as possible, to have a large living, dining and cooking area in the same space, have a large garage and a private guest room with bathroom and separate office space.

The brief itself and manifold context was the main input for the spatial concept that defines several 'houses' under a common roof. Each separate ‘house' is a self-contained private unit (en-suite double room) in a U-shaped volume in order to open up and carefully frame the ocean views. A fluid public space between enclosed private volumes serves for cooking, eating and lounging.

The ensured privacy within the separate houses allows for a home without hallways and furthermore for a continuous social and typological change: a family-home was easily transformed into a mini-hotel for three families with small children. This systematic approach enabled the transformation of both ‘service houses': the garage into a sail loft - workshop for sail prototypes and the utility into the client's ocean-view design studio. The roof also serves as a folded wooden deck and materially, topologically and chromatically integrates the house with the rough and wild landscape. The area of the roof is twice the size of the indoor space that needs no air-conditioning and serves as a deck to walk on and observe the spectacular views.

Only local and natural materials are used for the finishing of the house: the walls were rendered with the custom plaster using beach sand inside and outside and emphasize the smooth indoor-outdoor relationship. The same IPE wood is used for the floor, terrace, ceiling and the roof. The clients' true passion for this house was stretched to the level that the last 7 years they largely helped with lots of the physical work from roof cladding to plaster or furniture. Within this extensive process they have already build a long-lasting relationship with this house, now their home.

Key Facts

Status Completed December 2011
Value Undisclosed(m€)
dekleva gregoric arhitekti
www.dekleva-gregoric.com

More projects by this architect

Dekleva gregoric arhitekti

 
ECOWAN