WAN Awards

SATURDAY 20 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

House in Kings Cross, King City, Canada

Friday 21 Dec 2012
 

'A connector to the natural environment'

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Mock traditional stone roofing includes modern sustainable features 

This private residence is situated within the footprint of its predecessor to minimize disturbance of the natural characteristics of the site and is conceived of as a connector to the natural environment. Reminiscent of a traditional stone roof and working as a privacy screen from the street, the front and north sloped facades are designed as a folding plane that opens up through various levels towards the extensive ravine below. The interior is designed with an emphasis on space, form and light and its connection to the outside world while providing varied experiences unique to each space.

Responding to the owner's request, this residence consists of a number of sustainable features including: passive systems, such as site orientation, passive solar and passive ventilation as well as geothermal, VOC free materials, in-floor heating, thick foam insulation at building envelope, solar and photovoltaic technologies that are used in an effort to reduce energy consumption.

The folding sloped front facade wall is made of a long lasting, durable, triple-layered slate. Exposed stainless steel clips carry the slate, making the fastening system visible, and provides an additional texture to the triple-layered wall system. 

Key Facts

Status Completed
Value Undisclosed(m€)
Were you involved in this scheme?
Bortolotto Design Architect Inc.
www.bortolotto.com

More projects by this architect

Pit Stop, Oakville Transit Building

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site