WAD 2014

TUESDAY 22 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Ice House, Reykjavik, Iceland 
Wednesday 19 Dec 2012
 
Integrating with the landscape: Ice House 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Minarc implements new pre-fab technique to create sustainable house 

The aim of the Ice House design was to create a serene family sanctuary that harmoniously connects inhabitants with the surrounding natural environment by combining the most sustainable, eco -friendly materials and energy efficient technologies with minimalist architectural design. Ice House integrates within the landscape and blends within the environment’s “body”.

Ice House is located in beautiful Reykjavik, a rural town of Iceland; a low-developed region committed to the preservation of its beautiful natural scenery and resources. The design intent embodies Iceland’s respect for the environment, while many countries promote sustainable building; this is Iceland’s heritage - their national ethos. Ice house has a simple, eco-conscious design that focuses on functionality and creates a healthy living environment for the inhabitants.

Architects Minarc implemented a new construction technique – MnmMod – a high-performance pre-fab concept focussing on sustainability and affordability. This modular building system brings the economy and waste-reduction of pre-fab to the elegance and infinite possibility of custom design. The home is a series of linked cubes serving program. Popping forward from a simple horizontal line is the home’s largest form, a living room community space, which opens onto the horizon and is set between entry and kitchen. Bedrooms and bathrooms are tucked on the other side of horizontal line which that divides public/private space on the ground floor. An outdoor shower encourages a closer connection to nature and the elements.

Design elements were chosen carefully to maximize passive solar power and cross ventilation, minimizing electricity costs. Conscious effort made to use materials in their most organic form. The project reduces its impact on the natural ground by raising the structure with elevated decks and floors. Native wood siding materials were locally sourced, which allows for the project to blend in with the surrounding regional landscape. Large and expansive windows and openings were used in living area and bedrooms to provide abundant natural light, frame the beautiful landscape and enable a seamless connection with nature.

Key Facts

Status Completed
Value Undisclosed(m€)
MINARC
www.minarc.com

More projects by this architect

Hotel Ion

 
ECOWAN