WAN Awards

MONDAY 22 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Two Passive Solar Gain Houses, Porthtowan, Cornwall, United Kingdom

Friday 14 Dec 2012
 

Sloped hillside sun houses

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Southern orientation of houses garner solar energy to minimize fossil fuel use 

These two new houses are located on a dramatic, south-facing hillside overlooking the beach in the village of Porthtowan on the north Cornish coast. The site has particularly fine views down the coast to St Ives. Surprisingly, for such a prominent and relatively remote coastal site, the new houses are surrounded by a suburban estate of bungalows dating from the 1950s.

The two new houses are for the same client, a couple with a teenage son. The larger house, Malindi, will be used as the main family home. The smaller house, Providence, will accommodate an artist's studio at upper ground floor level and an apartment for visitors and family at lower ground floor level. Both houses replace much smaller and substandard houses owned by the client.

To reduce the impact of the new houses on the landscape, and avoid blocking the view from the houses further up the hillside, both houses are built into the 1 in 7 slope of the hillside, so the houses are single storey on the road side and two storeys on the seaward side. The two adjacent sites face south and this orientation has been used to create two passive solar gain houses to minimize both the use of fossil fuels and energy costs. This has been achieved partly by fully glazing the southern elevations of the two houses and partly by using highly insulated, high mass construction for the remainder of the two houses.

To minimize the possibility of overheating in summer the glazed southern elevation is set back behind hardwood verandas, which provide full width balconies at upper ground floor level and protect the interiors from the high summer sun, while allowing the much lower winter sun to penetrate deep into the two houses.

The external cladding, roof decking and veranda structures are all made from FSC certified hardwood which has been left unfinished to weather naturally to a silvery grey. 

Key Facts

Status Completed
Value Undisclosed(m€)
Were you involved in this scheme?
Simon Conder Associates
www.simonconder.co.uk

More projects by this architect

El Ray

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site