THONET

SUNDAY 26 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Skyworth Gongming, Shenzhen, China 
Wednesday 12 Dec 2012
 
Atkins secures Skyworth Gongming scheme 
 
Images: Atkins 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

ECO WAN

First eco-development for Guangming, China 


Atkins has won an international competition to design the Skyworth Gongming mixed-use development in Shenzhen, China. Consisting of three interlinked blocks for residential, commercial and office uses, the complex will be a landmark in the western part of Shenzhen and the first eco-friendly development in Guangming district.

Atkins’ scope of work consists of concept design, masterplanning and schematic design. The Gongming district was previously an industrial area in Shenzhen and the complex will be located on the site of the old factory of Skyworth, the largest television manufacturer in China. Atkins’ design will regenerate the brownfield site and create a landmark in the new business district linking to the city’s light rail system. Eco-friendly design features include various passive solar strategy devices such as sun shading and screenings and the spacious roof top urban park on top of the shopping mall reinforces the ‘urban living room concept’.

KY Cheung, Atkins’ senior design director in China, said: “Brownfield site regeneration is a very important approach in the development of existing cities with hardly any empty sites available. Unlike newly built cities, it is complex as it involves smart urban planning within the existing system, transport planning, architecture and landscape design as well as environmental issues. This project is an excellent example of Atkins’ combined technical expertise in responding to the challenges in China, particularly as the country is developing at such a high speed.”

With a total gross floor area of 302,000 sq m above ground, three curvilinear towers at 100m, 150m and 250m respectively dominate the skyline from the light rail nearby. The 61,000 sq m commercial area comprising a five-storey shopping mall and three-storey shopping street complex will accommodate retail outlets, restaurants and entertainment venues.

Key Facts

Status Competition win
Value 0(m€)
Add your name to this project
Atkins
www.atkinsglobal.com

More projects by this architect

Innovation Centre & Campus Hub, University of Edinburgh

Window of Guangzhou

Asia Aerospace City

Cloud Computing Park

Alila Jabal Akhdar

More Projects

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site