WAD 2014

TUESDAY 29 JULY 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
The Residences @ W Singapore Sentosa Cove, Sentosa Cove, Singapore 
Wednesday 12 Dec 2012
 
Live the W Life 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

W-branded high lux condominium by the marina with berthing facilities at its backyard 


The Residences at W Singapore Sentosa Cove by AXIS Architects is an exclusive site in Sentosa Cove surrounded by lush tropical greenery, waterways, and further to the south, the vast expanse of the South China Sea. A development that integrated and preserved the natural environment was therefore a prime consideration.

The Quayside Collection is a contemporary tropical community that merges modern marina activities with architecture. Offering the unique pleasures of a waterfront lifestyle, residents can hop aboard yachting events like the Volvo Ocean Race, spice it up with loads of entertainment, fun and gaming at the Resort World Sentosa and the Universal Studios Singapore movie theme park.

With Singapore’s Central Business District a mere 10 minutes away and broad exposure to views near and far, the residential apartments arc the waterway, parallel the lushly landscaped avenue that undulates like dissipating waves on a sandy shore. Envisioned as a tropical paradise, the condominium consists of 19 six-storey blocks set within a resort atmosphere.

In terms of site planning, the buildings are positioned and orientated in such a way that most of the 228 apartment units are able to take advantage of the prevailing wind directions, ensuring good natural ventilation for the better part of the day.

The residences are individualised with separations and varying architectural elements, including private lifts, broad garden terrace balconies, lush punctuating sky planters and boat berths for residents. Seeking to reflect the local context and aspirations of potential residents, the landscape design aims to create spaces that engage in a dialogue with the architecture and waterfront. The emphasis is on organic architectural forms balanced with wide open spaces and natural landscaping.

Energy and water efficiency and several environmentally friendly features are in use throughout the development, e.g. pneumatic waste disposal systems. Friendly and ‘green’ materials are also used extensively throughout the complex. In an effort to preserve site ecology, all the trees cleared for the construction site were relocated. The Residences at W Singapore Sentosa Cove has been awarded BCA’s Greenmark Platinum Award.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
AXIS Architects Planners Pte Ltd

More projects by this architect

Montebleu

The Oceanfront @ Sentosa Cove

 
ECOWAN