WAN Awards

FRIDAY 26 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

West Pender Place, Vancouver, Canada

Monday 10 Dec 2012
 

A prismatic experience...

 
Architect: IBI/HB Architects, Photographer: Bob Matheson 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

IBI Group completes new residential towers in Vancouver 

At 36 storeys and rising to 107 metres, West Pender Place was completed in April 2011, and is comprised of two dramatically ‘leaning’ towers of 36 and 10 storeys respectively. The development provides a visually rich alternative to many of the surrounding buildings in Vancouver's Coal Harbour area.

West Pender Place was re-zoned to increase the permitted density on the site from 5 FSR to over 10 FSR for more efficient use of space. West Pender Place revitalises the area with a new design that is distinctive from it surrounding context, yet inspires a sense of community – its combined residential/retail spaces drawing in the public.

Set among a series of older buildings, West Pender Place evolves the personality of the neighbourhood and injects energy and diversity into the area through its unique design. The building’s retail component allows residents to stay local and reduces the need for car travel; its proximity to local amenities, the waterfront, and its own outdoor entertainment area solidify commitment to community. This development evolves downtown Vancouver residential buildings, 'greening' an urban neighbourhood through sustainable design.

Perhaps most futuristic is the design itself; the prism-like design provides a stunningly diverse view; the building shape and form changes depending on the angle of the viewer. With the geometry of the podium playfully mirroring that of the towers, the most innovative feature is how the interplay of setbacks and view cones shape the building. With its dramatic 22-ft cantilever from the base of the tower to its uppermost floor, the curtain wall looks prism-like. It also borrows from the international style 'Qube', using clean straight lines and pure form. The folded planes of the low-e glazed window wall on all elevations result in compelling, complex geometries that mitigate the impact on surrounding views.

Fantastic views of the waterfront and mountains enhance user experience is at-grade and in the residential suites. The design is further heightened through the contrasting and playful detailing of the skin. Significant texture, detail, and differentiation have been added through strategically located horizontal and vertical spandrels; blending of both curtain and window wall; and the use of fritted glass. The overall effect softens the appearance while highlighting its strong geometric expression.

Sustainability features include: extensive landscaping and green roofs; low VOC content in materials and other finishes; high-performance window and curtain wall with low-e glazing; passive solar design strategies achieved through building massing and the use of solar shading devices; low-flow fixtures and energy-efficient lighting and appliances; and geothermal heat exchangers and heat pumps.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
IBI Group
www.ibigroup.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site