WAD 2014

FRIDAY 22 AUGUST 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
Kollaskolan, Kungsbacka, Sweden 
Wednesday 05 Dec 2012
 
A supported education 
 
Images: Kjellgren Kaminsky Architecture 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Kjellgren Kaminsky Architecture-designed school to enliven local residential community 

Nya Kollaskolan a new school in Kollastaden, Kungsbacka, will become a centre-piece building. It is surrounded by a mixed-used area with around 1,000 residential units. The new school will supplement the existing school facilities and host around 360 students plus 75 employees.

The new spaces consist of a school building, sports-block well as additional smaller buildings. The school will be executed as a passive-house, thus becoming one of the largest passive-house buildings in Sweden and probably the largest passive-house school built in the country. The school has been designed to utilise the existing energy within the building, generated from people and household appliances. As a result it will reduce the overall heating requirements of the building.

The school has been located as a backdrop to the central park south of the building, filling one of the planned blocks of the future area of Kollastaden.

On the north side of the school, a communal schoolyard has been designed to connect the new and old school-buildings. The schoolyard is designed to be actively used by students participating in activities which support learning. In addition there is parking provided, both for cars and bicycles, and zones designated for the school taxi.

The school building has been based on the design program of Kollastaden. As a result the architects have created a form which has its own ‘strong characteristics'. The street facades of pale brick are kept relatively restrained while the facades facing the yard have a more playful expression, both in the facade design and in the volumes created.

The school-yard facade has been dressed with stucco and panels. To give the relatively large building a human scale the street façade has a variation in composition. This is shown in both window-setting and the artistic decoration of the brick as well as high-lighted entrances and windows with red fibre cement panels. A distinct entrance is created which leads the visitor into the entrance hall which opens up into three planes.

In addition, all the communal areas have been situated around the atrium in addition to the increased number of public function rooms. In the wings of the building, the permanent classrooms are situated furthest away from the more public areas so they have more privacy and fewer unnecessary disruptions.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Kjellgren Kaminsky Architecture
www.kjellgrenkaminsky.se

More projects by this architect

Super Sustainable City

Salongen 35

Market Square and Fishmarket Building

Mirage

Heden proposal

More Projects

 
Vola
ECOWAN