THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Boustred House, Mosman, Sydney, Australia 
Tuesday 04 Dec 2012
 
House with a view 
 
Photographer: Daniel Mayne 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Nestled into a cliff on a slope looking across Sydney's Middle Harbour 

Boustred House is located in Mosman on a north facing slope looking across Sydney's Middle Harbour to the Spit Bridge and Clontarf. The site falls away dramatically from a broad and densely landscaped verge on the street frontage, with a high sandstone cliff forming the southern boundary. The house is nestled into this cliff, shielding it from the street, where it appears as a single storey, focusing attention on the magnificent view to the north.

Entry is from the side street across a small bridge to a front door that opens to a grand staircase descending the full height of the house and dividing it into two clearly differentiated volumes. The southern volume contains the service spaces, bathrooms, laundry, dressing room and a small study, while the northern volume contains the living areas and bedrooms. The glass roofed stair between these volumes has an ambiguous reading, neither inside nor out.

The lowest level contains the children's bedrooms and a games/TV room that opens to the swimming pool terrace. An undercroft below this level contains the pool equipment and plant room. The middle level contains the main living areas, garage and a large north facing outdoor room opening off the kitchen and dining room. The upper level contains the main bedroom suite, home office, study and main entry.

The simplicity of the external cement-rendered form is enriched with an overlay of light bronze anodised aluminium windows, sliding doors and external sun control louvres, while the interior is defined by the oak joinery and travertine floors. The northern elevation is composed of a series of stepped cantilevered roofs and balconies with full height ellipsoid aluminium louvres screening the western facade from the afternoon sun and the neighbouring property.

Key Facts

Status Completed
Value Undisclosed(m€)
Add your name to this project
Ian Moore Architects
www.ianmoorearchitects.com

More projects by this architect

Strelein Warehouse

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site