WAN Awards

MONDAY 24 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Old Bearhurst, East Sussex, United Kingdom 
Friday 30 Nov 2012
 
Refreshing remodel for two-hundred-year-old oast house 
 
Photographers: James Brittain and Mark Hadden 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Linking internal spaces to the impressive rolling fields of the south 

Old Bearhurst is the extensive remodelling of a two-century-old oast house set within agricultural land and defined as an Area of Outstanding Natural Beauty. A key objective of the brief was to ‘rediscover' the integrity of the building through careful observation and research where new additions and alterations would work harmoniously to create a new envisioned whole.

The project was aimed at creating a unified series of flowing, contemporary spaces, allowing a greater degree of flexibility, linking internal spaces to the rolling fields to the south, and the higher meadow land to the north. Equally, the brief called for a building with character and personality, respectful of the existing Oast House, and taking advantage of the views and surrounding environment.

The project is defined by two distinct elements; one being the original building with its oast and roundels, and the second being the new lower annex. The original building is given a thorough but sensitive makeover: all non-original elements were removed so the shape, scale and quality of this two-hundred-year-old building is easily discernible against the new annex. The annex itself is a more sculptural and dynamic form of interconnecting volumes clad in vertical timber boarding in contrast to the rough sawn horizontal ship-lapping timber cladding of the oast barn.

The inherent quality of the project is a composition of conjoined volumes each intended to be read as a component of a whole, or cluster, which includes the original barn.

Key Facts

Status Complete
Value Undisclosed(m€)
Were you involved in this scheme?
Duggan Morris Architects
www.dugganmorrisarchitects.com

More projects by this architect

Kings Grove

Floating Cinema

Duggan Morris Architects

Westwood College for Girls

Virgo Fidelis School

Old Bearhurst

Hampstead Lane

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site