WAN Awards

FRIDAY 21 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Bicentennial Civic Centre, Córdoba, Argentina 
Wednesday 28 Nov 2012
 
New beacon for Córdoba 
 
GGMPU+LUCIO MORINI (Drawings) Claudio Manzoni (photos) 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

First phase of Bicentennial Civic Centre completed by Lucio Morini & GGMPU 

The Bicentennial Civic Center - designed by Lucio Morini and GGMPU Arquitectos - is the first administrative complex to have been designed specifically for that end by the Province of Córdoba, Argentina. It is located on the edge of the historic centre of the city on a lot that used to belong to the railway tracks. One of its sides, measuring more than 700m, was adjacent to the River Suquia, and constituted a physical barrier drastically separating the neighborhoods on both sides of the river.

This new urban operation has been designed to help diminish the image of the river as the backyard of the city, thus transforming the whole region into a new downtown front. In order to enhance this transformation, new vehicular infrastructure consisting of two bridges across the river and connecting roads has been built; and the landscaping of the River Suquia Promenade - started many years ago- has been completed. The Civic Centre will be built in three stages; stage one (which has recently been completed) consists of two buildings, A and B.

Building A
A medium-rise building housing the ministries dominates the complex: a faceted prism made out of concrete. It is based on a square cuboid 45m-high and with a side measuring 26m, which at a height of 16m suffers a 20-degree rotation. This movement generates a more complex morphology based on triangles, which in turn produces a very particular play of shadows and light.

To avoid the flat character present in the early studies for the triangular facades produced by the rotation, a series of geometric rhomboid-based combinations were explored in order to instill tri-dimensionality to the very planes of the facades. The prism is placed over a shallow pool, which can easily be emptied to work as a civic plaza housing events.

Building B
In contrast with Building A, Building B is a horizontal slab and houses administrative functions. It is placed over a concrete base incorporating parking and areas that foster inter-relationships and social events. Its language is related to that of Building A, including the rhomboids but changing their scale.

On top of this rests a green volume, which is enclosed by a metal mesh enabling deciduous vines to climb freely. The vines help regulate temperature, allowing sunshine to reach the building in winter while sheltering it in the summer. The roof is also green and is covered by grass and flowers. The extension of this building means there is a large area free of partitions so that offices can be arranged as desired.

The Governor´s house is placed over this plane and consists of a single story freestanding object with mirror-clad faces, with alternating reflections of the sky and the green plane over which it rests.

In a second stage of the project the administrative area will be completed, and a Convention Centre will be built as a third and final stage. This Convention Centre will be partially buried, and will take the shape of an artificial, grass-covered hill, in continuity with the adjacent landscaped areas.

Key Facts

Status First stage completed
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Lucio Morini
www.luciomorini.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site