WAN Awards

FRIDAY 19 DECEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 

Salterns Way, Poole, Dorset, United Kingdom

Wednesday 28 Nov 2012
 

Dramatic Dorset harbour views

 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 1

Add comments | More comments

16/01/13 matt, verwood
Western design architects from dorset have done a fantastic job on creating a modern piece of architecture.
 

Award Entry

New build house takes structure from narrow unobstructed tube 

Salterns Way is a new house built by a local developer to replace an existing traditional house which formerly occupied the site.

The context is a street of expensive contemporary properties gradually replacing houses and flats from the mid-twentieth century. Property values are high due to the extensive harbour views, the new house had to stand out from the crowd with a bold architectural statement. The clients wanted the house to be commercially successful as well as a striking design: the house sold as soon as it was put on the market satisfying the most important part of the clients brief.

The narrow rectangular site and the limitations on heights imposed by the neighbouring properties and the planning department were major restrictions. There were no views either side of the building due to the proximity of neighbouring buildings, so all the drama needed to be concentrated at each end of the house.

The house consists of an unobstructed tube that runs front to back, the first floor giving great views at both ends of the house. Balconies and decks at all levels take advantage of the views. Floors and walls are read as a folded plane stepping back at each floor forming a zigzag on plan. This maintains views and gives privacy to the neighbours either side.

Internally, views of the harbour through the fully glazed end elevations are framed by solid side walls, enhancing the experience of context and environment. The dual aspect living space at first floor provides enjoyment of both morning and evening sunlight. It also allows for cross flow ventilation in warmer weather. Artificial lighting is rarely needed during the day and the house benefits from significant solar gain in winter. An air source heat pump and high levels of insulation make this house highly sustainable. 

Key Facts

Status Completed January 2012
Value Undisclosed(m€)
Were you involved in this scheme?
Western Design Architects
www.westerndesignarchitects.com
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site