THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Alexander Forbes Headquarters, Johannesburg, South Africa 
Wednesday 21 Nov 2012
 
Employees welcome new green home 
 
All images courtesy of Paragon Architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 2

Add comments | More comments

20/02/13 Mark, Toronto
A fantastic looking building. Well done Anthony and all at Paragon for making the skyline of Sandton interesting! I look forward to seeing this building one day.
22/11/12 Anton, Johannesburg
This building is really beautiful inside. It is strange though that although a lot effort and money was spent on getting the outside and the inside to work together there is a separation between the public and private environment. An awkward looking plinth and entrance stair as well as and semi-obscured basement lifts and removes the building form street level. It seems to say (perhaps not intentionally) that Alexander Forbes commands the high ground and does not want to mix with street dwelling mortals. One can argue that Sandton is not a pedestrian orientated environment and therefor the building expresses "business as usual". This argument would be rather shortsighted in view of the massive investment into public transport in Gauteng.
Click for more ...
 

ECO WAN

2,500-capacity commercial building for Alexander Forbes completes in Sandton 


The new building at 115 West Street, Sandton, Johannesburg was officially opened to staff at Alexander Forbes during November 2012. It occupies a prime position opposite the high speed Gautrain Sandton station. It is the first view that foreign visitors will get on arriving in Johannesburg City.

Designed to accommodate 2,500 people, there are currently about 2,200 housed in the building. Almost the entire staff turned out in the atria and auditoria to be welcomed by their Chief Executive Officer. Also on stage at the opening was Stuart Gibbs from Zenprop, the contractors; and Brian Wilkinson CEO of the Green Building Council of South Africa. Brian was there to confirm the accreditation of a 4 star Green Star Design V1 rating for the building.

The as-built confirmation will be completed in February 2013. This is the largest and most complex building by Paragon Architects and Paragon Interface, to be accorded this distinction. This lengthy and fairly complex procedure had commenced almost two years ago with the design of the building and done in consultation with PJ Carew Consulting.

In his address to the staff, Edward Kieswetter spoke of the pride of Alexander Forbes at moving into their new headquarters from the previously inefficient arrangement further up Rivonia Road. He revealed how the design of the new building reflected the values and attitudes of the company. These extended from the transparency the company wishes to portray and is reflected in the huge volumes of natural light and glazed layering.

Trust, which is a major component of the financial services industry, is extended throughout the design elements of the building revealing not only the morals the company wishes to convey to its clients but also to enrich the lives of its employees. This is revealed in the architectural design and current developments in sustainable architecture, including reducing waste and recycling.

Anthony Orelowitz, the director from Paragon Architects who lead the project described the major design elements of the project. These included the built response to a slight complicated north-west orientation, the efficiency of the floor plans, the variation of façade treatments according to orientation and the large attention paid to glazing and light control through scallops and atria.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Paragon Group
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site