World Architecture Day 2014

SATURDAY 19 APRIL 2014

SEARCH   
 
 
World Architecture Day 2014
 
World Architecture Day 2014
Previous Next
 
SETEC International Office Building Extension, Bouches-du-Rhone 
Thursday 15 Nov 2012
 
A modern twist 
 
Images: Series et Series 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Series et Series complete expansion to Jean ProuvĂ© office building in Vitrolles 


As an engineer, architect, metal-worker and designer, Jean Prouvé introduced technological advancements in fabrication to the construction of architecture. In 2011, for the design of a new adjacent office building, the same criteria of economy, flexibility, quality of light and material efficiency were explored as inspirations for design, to explore material through various solutions. The project was completed earlier this year.

The new volume is a parallelepiped located on a slope, on the property line and perpendicular to the limit. An overhang adjacent to existing and project buildings joins and creates a link between the covered buildings. The building consists of a set level partly buried concrete on which is placed a floor office metal frame.

Constraints such as budget, space requirements and possible future programmatic variation called for an exploration of the building skin. Various screens were tested for their structural and daylighting qualities. The flexibility of the open plan would allow the structure to be easily adapted to residential use.

Natural lighting was preferred and facades exposed are protected by a large overhang. This sunscreen is made of white bright resin panels. The final device is the result of several proposals presented to the client from contemporary reference, from Mathieu Mategot to the Fernand Pouillon arcade revisited.

The repeated arches act as a simplified form to easily suggest or emulate the effect of a pine forest canopy similar to that surrounding the Fondation Maeght in Saint-Paul de Vence. Cost and aesthetic, often acting in opposition to each other, are able to become singular in an emulation of Prouve’s process. The resulting design aims to stand complimentary to, not in contrast to, the existing building, emulating Prouve’s process in order to marry style and economy.

Key Facts

Status Completed
Value 0.33(m€)
Series et Series
www.seriesetseries.com
 
ECOWAN