TUESDAY 23 SEPTEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Tesco, Nottingham, United Kingdom 
Thursday 08 Nov 2012
 
Rethinking the supermarket 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Mangera Yvars Architects designs new Tesco store in Nottingham 

In 1916 Clarence Saunders created the Piggly Wiggly Store in Memphis Tennessee, also known as the world's first ever supermarket.The superstore of today has taken the form of an ubiquitous urban shed developed from the Piggly Wiggly formula, but with little concession to public space, context and the welfare of staff.

What has changed since 1916 is the proliferation globally of blandly branded shops and the changing needs of the consumer. Where consumersonce shoppedfor necessity, today's consumer shops also for pleasure and often online. For the supermarket, this new demographic coupled with the need to stand outfrom competitors suggests a radical reappraisal of store design.

The 17,000 sq m competition winning mixed use Tesco store in Nottingham is located in post-industrial Eastside redevelopment area. The scheme placesthe supermarket functioncentrally around which we wrap an ‘activity belt'with a new public realm that includes four pizzas, artist workshops, and community functions. The scheme thusactivates the perimeter of the store to engage with the local context. Inside the store we have created click and collect zones with visible electric vans for home delivery.

The roof of the store is seen as a fifth elevation and formsa garden accessible to the public and staff alike. Nottingham lace patterns are introduced into green walls and screening around the building and also on timber soffits inside the retail area. Courtyards are dropped into the store to create break out areas. The shop floor also sets aside space to create ‘hang-out' space for events and ‘happenings' to showcase new products.

Identifying the main areas for energy conservation, the scheme reduces artificial lighting by using nanagel windows with controlled LED lighting over merchandise. The low carbon store also uses a quick build timber frame and roof mounted PV cells.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Mangera Yvars Architects
www.myaa.eu

More projects by this architect

North Harrow Community Centre / NHCC

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site