WAN Awards

MONDAY 24 NOVEMBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
The Grayston, Sandton, South Africa 
Thursday 08 Nov 2012
 
Behind the fa├žade 
 
 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

New office designed by Boogertman + Partners for Sandton 

The brief entailed the design of a mixed use building containing a restaurant and public interface at street level, offices above and a boutique hotel at the top floor. The client wanted an iconic image and specific identity for the building. 

The site is located on the edge of the new Sandton CBD and financial district node of the polycentric city of Johannesburg. The building is located at the gateway intersection to the district creating an opportunity for a landmark in the urban context.

The proposed building is located next to an existing hotel that will be refurbished. The existing hotel was built in the 80's in a semi-brutalist style with precast concrete façade panels and a cascading façade. The triangular form of the building originates out of the site constraints and literally fills the remainder of the site. This constraint created an opportunity to explore the façade of the building and the exploration of inverted form. The depth of the floor plates called for an atrium to allow sufficient natural light into the deep spaces. The architects were concerned about the height of the atrium and that it might become a dark internal space at ground floor. They introduced an aperture halfway in the building to allow the daylight to aluminate the areas further down. This intervention gave the building is iconic image and allows for views out towards the city from the atrium windows.

The functionality of the building is supported by three separate cores in the corners of the building allowing flexibility of access and use over the lifetime of the building. The building will have five basements and five parking decks. The overall height of the building will be about 20 storeys to fit in with the average heights of adjacent buildings. 

The building will be constructed with a concrete frame and cladded with glass and louvers. The south -west faces of the building will be covered in a steel mesh to limited sun penetration in the late afternoons and also give the building a physical and metaphorical glow. This activates the main façade of the building and gives the building its dynamic character by changing the light reflection at different times of the day.

The intended landmark characteristic of the design is achieved by minimal intervention in the form giving and the simplistic façade treatment.

Key Facts

Status Concept design
Value 0(m€)
Were you involved in this scheme?
Boogertman + Partners (Pty) Ltd
www.boogertmanandpartners.com

More projects by this architect

The Podium at Menlyn

Ernst & Young Head Office

Deloitte Office

The Deloitte Head Office Building

Seth Mokitini Methodist Seminary

 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site