THONET

FRIDAY 24 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
House S, Wiesbaden, Germany 
Wednesday 31 Oct 2012
 
Recycling the bungalow 
 
CHRIST.CHRIST. associated architects 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

CHRIST.CHRIST. associated architects completes conversion and extension of a 60's pavilion 

This specific construction assignment reflects a central topic of today's urban development: the roof area as building site which can be covered with independent buildings; urban compression by utilisation of roof areas as valuable building land. Thereby the architect is always confronted with the question of how to handle the existing building in a contemporary sense.

House S is a 1960's bungalow, built by interior architect Wilfried Hilger for himself and his family. Due to space limitations the new owners, a family of four, decided to heighten the existing bungalow and furthermore to renovate the basic structure. To keep the bungalow's typical character three single boxes were placed on a cantilevered flat roof, which are connected only by a glass corridor.

The new structure creates zones with different qualities: in the south-west a meadow with a small apple tree, in the north a stone paved courtyard with a pine tree and in the east a roof terrace with a magnolia.

In one of the new boxes, the master bedroom, dressing room and bath room are located. The two other boxes function as a personal living room and home office for the landlords. On the first floor nearly all walls and installations were removed, so that a large living room could be created. An open kitchen was placed in the midst of that living area.

This floor additionally includes the children's rooms with dressing room and bathroom. A guest room and an additional apartment are located on the grround floor. By the usage of triple-glazed windows and highly effective insulation, an energetically-optimised building could be realised.

Walls are constructed from facing concrete, rough-cut oak, white lacquered wood and profilit glass (dry construction, white painted). Ceilings are suspended plasterboard, while floorings are oak parquet (oiled finish) with sisal wall to wall carpet.

The terrace floor features a timber floor kitchen with white Bulthaup units. The face of the building is finished in superfine plaster, glass, profilit glass and rough-cut oak, while a white textile screen offers sun protection.

Building data:

Size of the plot: 873 sq m

Living space: 452 sq m

Key Facts

Status compeleted
Value 0(m€)
Add your name to this project
CHRIST.CHRIST. associated architects
www.christ-christ.cc
 
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site