THONET

THURSDAY 23 OCTOBER 2014

SEARCH   
 
 
WAN Mobile
 
WAN Mobile
Previous Next
 
Nike Camp Victory, Eugene, United States 
Tuesday 30 Oct 2012
 
V for Victory 
 
Skylab Architecture 
 
Your comments on this project

No. of Comments: 0

Add comments | More comments

Be the first to comment
 

Award Entry

Olympic Trials Pavilions showcasing Nike's lastest innovations 

Camp Victory was a temporary exhibition space showcasing Nike innovations during the 2012 U.S. Olympic Trials track & field competition. A series of three pavilions were installed for ten days at Hayward Field at the University of Oregon. Adjacent to the field Nike Camp Victory was a temporary, highly interactive 150’ x 80’ playground. Inspired by the visualisation of speed, a network of fabricated tensile pavilions and tracks responded to the mission of experiencing 'how fast is fast'.

The visualisation of kinetic energy took the form of explosive triangular pavilions, three storeys in height, sheathed in a lightweight translucent poly-membrane. Like a sprinter coming out of the starting blocks, the pavilions lean and cantilever, stretching to their structural physical boundaries. The steel-framed pavilions are a hyper-light translation of the posture and tectonics of speed. Intersecting running track lanes connect the pavilions in a geometry of unfolding and refolding of space.

Digital media was an immersive thread throughout the site, a result of a highly collaborative design process between the architecture and digital media development. The three interactive pavilions are each 1,500 sq ft expressing the spirit of Nike products built on economy of means. The Speed Tunnel exhibit tracked in realtime athletes in motion displayed on a continuous LED screen wall. The Shoe Lab pavilion featured two new Nike footwear technologies, Knit and Lunarlon.

The Nike+ pavilion connected runners through a game of human-powered treadmills recording distance and speed to compete for the leaderboard. 'Leave no trace' on the existing soccer field was the final design objective making the fine balance of the weight of structures critical. At the end of the ten-day Olympic Trials when the structures were disassembled, regular soccer games were back in full force on the same field with no trace of the event.

Key Facts

Status Completed
Value 0(m€)
Add your name to this project
Skylab Architecture
www.skylabarchitecture.com
Vola
ECOWAN
 

Click here to view the NEWS IN PICTURES tablet site